The Sinful Nuns of Saint Valentine - 1974 - nunsploitation


The Sinful Nuns of Saint Valentine
Regi: Sergio Grieco
1974
Drama

Lucita (Jenny Tamburi) är inlåst i ett kloster helt i enlighet med sin fars vilja. Bakgrunden är den att hon förälskat sig i Esteban (Paolo Malco), som tillhör ”fel” släkt – en släkt som länge legat i fejd med Lucitas. Esteban, i sin tur anklagas för att vara en kättare och jagas av kyrkans män. Han såras svårt och då han befinner sig när klostret under händelsen faller det sig naturligt för honom att ta sin tillflykt där. Han får hjälp av kyrkvaktmästaren att gömma sig men snart börjar intrigerna blossa upp på allvar. Lucita anklagas för mord på en av sina medsystrar och den ökända inkvisitorn Onorio (Corrado Gaipa) som vägrar lyssna på rim och reson fängslar henne i väntan på den slutgiltiga domen. Den verkliga skulden finns dock att finna hos abbedissan (Françoise Prévost) som driver klostret – detta syndens näste!

När man hör ordet nunsploitation tänker man genast på sleaze, nunnor som tar varje tillfälle i akt att stilla sina perverterade lustar. Åtminstone gör jag det. Men här är det egentligen inte frågan om särskilt mycket av den varan – ok, man får se ett par bröst några gånger men mycket mer än så är det faktiskt inte. Man hålls liksom på sträckbänken och om inte den förväntade nakenheten förekommer så åtminstone borde det åtminstone finnas rejäla sadistiska tendenser. Tyvärr måste jag säga att jag blev besviken även där trots att det förekommer en del riktigt grymma scener, de är dock inte särskilt visuella.
                                     
Men trots detta gillar jag handlingen. Det är intressant att ta del av den utrednings som faktiskt gör i och med att ett mord är begånget. Det är kanske inte jätteovanlig grundhandling, där de två älskande är beredda att offra allt för att skydda den andra, till och med sina egna liv. Det är kanske heller ingen högoddsare att abbedissan skulle vara fullständigt sexgalen och eftersom det är hon som bestämmer så är det endast hon som får njuta av männen.

Allt detta sker naturligtvis i hemlighet och inte ens när sanningen uppdagas gör det någon stor sak av det. Dock förekommer det ett straff som kollektivt delas ut till hela klostret. Just det är en riktigt bra scen enligt min bok och det som gjorde starkast intryck på mig.

Själva tonen i filmen kan man kanske också ha en åsikt om. Det finns en uppenbart komisk röd tråd genom hela filmen även om den inte är direkt framträdande, som jag nog skulle vilja jämföra med den satiriska känsla vi såg i Pier Paolo Pasolinis The Canterbury Tales, en slags drift med kristendomen helt enkelt. Jag vet inte om jag är riktigt förtjust i den men efterhand så tar den mindre och mindre plats och det fokuseras mer på allvarligheten i historien.

Inte den bästa filmen jag har sett i genren men helt ok för den som vill utforska djupare och dessutom en film som absolut bör finnas i referensramen!

Trailer: Robocop - 2014


Den verkar inte heltokig om man säger så!

Evil Easter III: The Final Easter – 2013 – Nazister och Påskharen…Regi: Viking Almquist
Komedi/Horror

Det här är en riktig amatörfilm, det är inget snack om den saken. Vilken budget man har haft på filmen vet jag inte men det verkar onekligen vara ett projekt sammansatt av några kompisar. Personligen har jag inget emot det och inte heller denna typ av film men man ska inte låta sig luras och tro att det är en ryslig skräckfilm. Humorn är, som jag ser det, fullkomligt medveten och den är bra balanserad. Det är inte bara en film full av trams, det finns faktiskt en story bakom också även om det känns som att man har tagit i lite väl mycket vid några tillfällen.
Filmen är svensk men dialogen är på engelska. Detta brukar vara ett säkert tecken på kalkonstatus, för svenskar kan i allmänhet inte uttala engelska språket tillräckligt bra för att det ska bli trovärdigt. Det blir helt enkelt en komisk prägel på det hela. Men eftersom den här är gjord med glimten i ögat fungerar det faktiskt utmärkt. Dessutom är skådespelarna överlag faktiskt ganska bra på det engelska språket. Och som grädde på moset har man också skruvat till det och försöker att tala med accent. Tyskarna bryter på tyska och vi har en irländsk präst som bryter på irländska…

Jag skulle heller inte vilja rikta någon egentlig kritik mot skådespelarna. Ingen av dem kommer någonsin att få en Oscarsstatyett men för den här typen av produktion tycker jag att det är fullkomligt godkänt. Framförallt av Adelin Jonasson som gör den kvinnliga huvudrollen.

Problemet är snarare själva rollbesättningen som sådan. Hade man velat göra det mer trovärdigt hade man kanske kunnat fixa någon som inte ser ut som tolv år i rollen som präst till exempel. Men just i det fallet har man faktiskt självdistans och kommenterar just detta faktum själv i filmen. Just med att han ser ut att vara tolv år. Det finns några roller till som hade mått bra av andra skådespelare, just för trovärdighetens skull men jag anklagar verkligen inte skådespelarna för den saken. Och är man ett kompisgäng som gör en film är det kanske lite svårt att ta in utomstående att agera i den.

Filmen är strax över 40 minuter och får betraktas som en kortfilm. Ibland känns det som att man har velat göra allting på en gång. Vi har vampyriserade nazister, Charles Manson och en jättekanin, eller åtminstone en kille med kaninmask. Det är väl kopplingen till påsken antar jag. Undrar förresten om inspiration har dragits från EasterBunny Kill! Kill!. Det är i alla fall en slutsats jag skulle våga dra.

6/10