Svart Snö – 2014 – självironi som tar sig själv på allvar


För några år sedan, det kanske är två eller tre, figurerade det en tidningsartikel i mina kretsar på sociala medier. Det handlade om en lärare som hade fått sparken för att han gillade våldsfilm. Det är klart att en sådan artikel får genomslagskraft i en värld där alla typer av censur hatas mest av allt i världen. Hur som helst så lade Kenny Wang alla pengar han fick från den där episoden i den här filmen. Beundransvärt tycker jag!
Personligen hade jag fått för mig att det skulle vara en betydligt skräckigare film än vad det visade sig vara. Jag trodde det skulle vara en skräckfilm med glimten i ögat helt enkelt. Det var i alla fall rätt på en punkt, för mer glimt i ögat än så här blir det inte! Det är alltså ingen otäck film på något sätt, men förbannat rolig! Det märks tydligt att Kenny vänder sig emot etablissemanget och mer politiskt inkorrekt film än så här är svårt att hitta. Det är svårt att peka på specifika bitar utan att avslöja för mycket men låt oss i alla fall säga att den inte värjer sig för att utmana samhällsnormerna.

Det är en synnerligen parodisk film. Det finns gott om referenser till annat men jag vill inte påstå att parodidiken hänvisar speciellt mycket till detta. Snarare är det vårt synsätt till enskild byråkratisk problematik som står i centrum. Det finns förstås en handling också, den om Steiner som har tappat minnet och inte riktigt vem han är. Det blir en ”killing spree” av det som går i våldets och blodets tecken. Den är inte så intressant, det intressanta är istället humorn som emellanåt är så tvistad att man inte kan låta bli att gapskratta.
Ska man kalla filmen för oerhört smart eller obegripligt dålig? Jag vet inte, det finns onekligen fog för att dela åskådarna i två massor. Personligen gillar jag humors skarpt. Det krävs något alldeles extra för att skapa denna metaberättelse. Dröj bara kvar under eftertexterna vad ni än gör. Det finns en självironisk poäng även här. Den är självironisk och tar sig ändå på högsta allvar. Hur går det ihop? Jag vet inte, men det funkar!

7/10