The Secret Village – 2013 – Lita på mig!


Jag blev faktiskt förvånad när jag gick in på imdb och tittade efter att jag hade sett den här filmen. Den hade ett oförtjänt lågt betyg tycker jag. Det kanske inte är tidernas mästerverk men så dålig är den inte. Faktum är att jag tyckte att den var rätt bra. Visst, det är inte den originellaste filmen i världshistorien och den är smått rörig men den levererar i alla fall lite spänningsmoment. Men låt oss spola tillbaka till mina tankar före filmen.
Själva titeln får mig osökt att tänka på M. Night Shyamalan The Village från 2004. Och filmerna har faktiskt en del gemensamt förutom titlarna. I båda handlar det om en twist i sista minuten och i båda är det isolerade hemligheter i fokus. Twisten kan jag inte riktigt gå in på, varken i den här eller i The Village utan att förstöra en del av nöjet. För det är onekligen en del av behållningen att på slutet bli överraskad med något helt oväntat.

Det är dock inte riktigt fallet i The Secret Village. Det är väl inte ställt bortom varje rimligt tvivel, men det tog mig inte särskilt lång tid att räkna ut hur det till slut skulle hänga ihop. Jag vill inte ange minuter och sekunder men det var ganska snabbt. Jag kan inte riktigt klargöra vad det var som fick mig in på de banorna heller. Alltså inte på grund av spoilerrisken utan för att jag inte riktigt vet. Det var inget specifikt tror jag. Istället får jag hänvisa till min erfarenhet, empirisk forskning när det gäller den här typen av filmer med andra ord.

I korthet kan man säga att Rachel är en ung journalist som undersöker händelser i en liten by. Ju närmare hon kommer att verkligen hitta något som duger för hennes Artikel, desto avigare blir byborna mot henne. Hon finner dock några som är villiga att hjälpa henne. De visar henne dokument och tar henne till hemliga massgravar där hennes slutledningsförmåga får jobba på högvarv för att sammanställa all information hon har fått.

Jag tycker att man har lyckats ganska bra med spänningsmomenten och eftersom det här är en film som bygger just på det, kanske snarare än sin handling egentligen, är det värt mycket. Därmed inte sagt att man sitter på helspänn eller att man inte kan slita sig för att hämta mera kaffe, men det finns något där. Jag tycker att Ali Faulkner funkar bra som Rachel också. Resten av rollerna är ganska små men också helt ok gestaltade. Lita inte på betyget på imdb, lita på mig istället!


6/10