Recension: Crocodile - 2000Crocodile
Regi: Tobe Hooper
2000
Horror

En av de bästa djurskräckfilmerna med en krokodil jag har sett på mycket länge. Det finns kanske ett par som når upp mot denna, Primeval och någon till, men på det hela taget är det en ohotad topplacering. Jag vet inte om det är Tobe Hoopers inblandning eller det faktum att man har lagt ner lite extra energi på att få krokodilen att se verklig ut – trots sin storlek! Det är nämligen en gigantisk nilkrokodil som löper amok.

Det är dessutom relativt bra skådisar och det känns som en ”riktig” produktion snarare än en billig djurskräckproduktion som tyvärr allt för ofta är fallet. Det betyder förstås inte att den här filmen inte släpptes direkt på video eller vad man säger nu för tiden. Den gick alltså inte på bio… Personligen kunde jag inte bry mig mindre, men det innebär förstås att budgeten är betydligt lägre än vad det skulle ha varit i så fall.

Själv grundhistorien är tämligen klichéfylld och behandlar hämndmotiv. Man hittar krokodilägg och förstör dem vilket förstås får krokodilmamman att se rött. Men det är mer, man plockar med sig ett ägg av misstag och i samma ögonblick har man beseglat sitt öde. Krokodilmamman ger sig aldrig och är fast besluten att återfinna sin avkomma eller döda allt i sin väg. Naturligtvis är det synnerligen orealistiskt men det funkar i filmens sammanhang.