Baise-Moi - 2000 - Våldtäktsfilmen med riktiga sexscener!Baise-Moi
Aka Rape Me, Fuck Me
Regi: Virginie Despentes, Coralie Trinh Thi
2000
Thriller/Action

Två kvinnor möts av en slump på gatan. Den ena har nyligen blivit våldtagen och den andra har liknande erfarenheter. Tillsammans bestämmer de sig för att slå följe till Paris. De påbörjar sin resa och deras väg kantas av våld och sex. De lämnar efter sig liken av karlar som de tycker på ett eller annat sätt kränker dem.

Faktiskt en mycket brutal och grafisk film, även om det oftast nästan känns som en ursäkt för att kunna visa så mycket naket som möjligt i rutan. För sexscenerna är grafiska och faktiskt äkta, givetvis förekommer ingen äkta våldtäkt men penetreringen är på riktigt.

Våldtäktsscenen tidigt i filmen är mycket bra och nog den starkaste jag har skådat inom ”rumsren” film. Tyvärr räcker det inte, man får aldrig riktigt känslan av att det här är på riktigt. Kanske beroende på att skådespeleriet inte är det bästa. Hur många duktiga skådisar skulle ställa upp på sex framför kameran? Tacka vet jag en amerikansk remake av den här filmen med Michelle Pfeiffer och Jodie Foster, det vore grejer det!

För filmen är fransk och tämligen rörig och svår att hänga med i, åtminstone till en början. Den senare delen är bättre och man får nästan koll på läget, även om karaktärsdjupet inte känns fullt utvecklat.

Man ska komma ihåg att det faktiskt förekommer en hel del våld här också, något som är lätt att glömma bort när sexscenerna är så frekventa. Våldet är även det väldigt grafiskt och faktiskt väldigt realistiskt. Tyvärr är även det ganska meningslöst och även om man förstår att kvinnorna på något sätt försöker att utkräva hämnd på det samhälle som har våldtagit dem, både fysiskt och psykiskt, känns det inte trovärdigt.

Vill man se något annorlunda ska man se den här, inte för att den är speciellt bra, utan mest för att det är en film man ”ska ha sett” om man är intresserad av extrem film.

Tillagt 2012-01-27: När jag läser denna märker jag att jag utvecklats en hel del sedan dess. Det är inte längre den starkaste våldtäktsscenen jag har skådat. I övrigt har jag inga direkta minnen från filmen idag men att det skulle röra sig om "extrem film" måste jag härmed dementera, åtminstone med tanke på vad som har kommit ett årtionde senare!


Recension: Ninja AssassinMin erfarenhet av ninjarullar, även om jag finner “genren” mycket underhållande, har varit ganska sparsam. Oftast handlar det om en och samma handling, någon okänd mördare huserar i trakten och polisen står handfallna. Nämner man ordet ninja har ingen ens hört talas om ordet förut och vet definitivt inte vad det här. Därefter brukar man söka upp någon lokal expert på stridskonst som till slut lyckas spåra upp ninjan, eller ninjaklanen som det oftast handlar om. Hjälten får sedan slå sig igenom horder av ninjas för att slutligen göra upp med ”bossen”, en kamp som hjälten förstås vinner. Jag kan väl inte påstå att den här filmen avviker så där rysligt från den handlingen, allt stämmer förstås inte in, men i det stora hela handlar det om samma sak. Det som skiljer den här mot de flesta av de jag har sett tidigare är dels att den här är mycket nyare, den är inte en ”kultrulle” i den bemärkelsen som man kan säga att Ninja III – The Domination eller någon annan äldre ninjafilm kan sägas vara. Den är också mycket våldsammare, eller åtminstone mer visuellt våldsam! Blodet skvätter rikligt omkring emellanåt och det ser riktigt bra ut också. Det är nästan så man får lite vibbar av Shogun Assassin på sina ställen. Det är bra berättat med en massa tillbakablickar som bidrar till att bygga karaktärer men i slutändan är det något som saknas. Det blir lite platt och lite tråkigt, lite enkelt rent av kanske. Men det är onekligen en underhållande film för stunden! 

6/10

Recension: Paintball
Den ultimata utmaningen i Paintball ligger framför ett gäng dedikerade utövare av sporten. De blir tagna till en avlägsen skog med bindel för ögonen och ställs inför sitt livs prov. De ska hitta sex flaggor för att vinna spelet men det dröjer inte länge förrän de finner sig omringade och paintball kulor viner omkring dem. Men när en av deltagarna blir träffad av en riktig kula måste de abrupt vakna upp och inse att det inte rör sig om en lek utan om blodigt allvar!

När jag läste handlingen på den här filmen såg jag framför mig någon typ av slasher fast med skjutvapen istället för knivar, yxor och andra skarpeggade vapen. Och sanningen är väl inte så långt därifrån kanske. De är val stilmässigt inte så nära kanske, med det finns underhållande dödssätt och innovativa fällor placerade längs den väg de inblandade tar sig fram på. Och eftersom stilen inte passar tar jag mig friheten att istället ange människojakt som subgenre för det är precis vad det handlar om! Fast det är lite roligare än så! Det är inte bara människojakt för det höga nöjets skull eller inavlade missfoster som vi allt som oftast är vana vid. Det finns en större organisation bakom som nästan påminner om den i Hostel även om man aldrig får någon egentligen kännedom på djupet av vad det ytterst handlar om. Man får väl dra slutsatsen själv om att det är rika människor som har råd att betala.

Mer än så vill jag inte avslöja för att inte förstöra nöjet att se filmen, några överraskningar måste ju få finnas kvar. Jag tyckte själv att den var underhållande men utan den där sista inlevelsen. Det är inget fel på skådespelarna och regin, det kunde bara ha varit mer spännande. Att slänga in någon mer problematisering kanske hade gjort susen?

6/10