Idag i filmhistorien...


... är det 34 år sedan Zeppo Marx dog vid en ålder av 78 år. Zeppo var yngst av de fem bröderna Marx och deltog i de fem första filmerna.


... blir Ben Stiller 48 år!


... blir Ridley Scott 76 år!

Europa Report – 2013 – Den första bemannande resan till Jupiter!


Regi: Sebastián Cordeo
Sci-Fi

Behöver vi ytterligare filmer som påstår sig visa verkliga händelser med hjälp av egen filmat material som slutligen upptäcks? Det är i alla fall vad filmmakarna tycks tro. Det produceras ”found footage” filmer som aldrig förr och en hel del av dem tycks utspela sig i rymden. Det är kanske inte den procentuellt största delen men några stycken har det ju blivit i alla fall. Senast jag skrev om en sådan hette den Apollo 18.

Här är det frågan om en expedition till en av Jupiters månar – Europa, där man tror sig ha funnit möjligheter till liv. Det visar sig nämligen att det finns vatten under ett istäcke där och eftersom man räknar med att det är det minsta som krävs för att upprätthålla liv måste saken undersökas. Man utrustar ett team som ger sig iväg och allt går enligt planerna tills kommunikationen upphör. Det blir helt tyst från farkosten. Larmet går på jorden och alla som är det minsta ansvariga hemma på jorden kallas till krisen. Vad har hänt? Svaret är mer häpnadsväckande än vad de någonsin kunnat drömma om.
Egentligen är det ingen större skillnad jämför med vad som kan ha hänt en expedition i Amazonas djungler för att det utspelar sig på en plats i rymden. Det är ungefär lika otillgängligt och det är lika okänd mark för de inblandande. Vi som åskådare förstår ju att det är något som ska hända. Vi vet inte exakt vad men att något är i görningen är uppenbart.

Ska vi se till science fiction elementen så ser det hela förbannat bra ut! Det råder ingen tvekan om att man har lyckas med futuristisk miljö i rymdskeppet och att tekniken besättningsmännen använder ligger en bit in i framtiden. Inte för långt, det är inte så avlägset som Star Trek och Star Wars, det finns fortfarande en realism där. Men det är inte bara trovärdigt, det ser bra ut också. Jag gissar att det mest av exteriören är dataanimerad men jag tycker det ser riktigt bra ut. Vackert rent av!

Skådespelarna har jag heller inget emot. Det är ingen som utmärker sig på något speciellt sätt men visst är det kul att se vår svenska Michael Nyqvist i en av rollerna. Han får naturligtvis spela ryss… Det är väl det svenska skådespelare som inte har ett perfekt engelskt uttal brukar få spela. Men det spelar ingen roll. Jag tycker han gör minst lika bra ifrån sig som de andra. Kanske kan man tycka att han ser lite för otränad och småfet ut för att egentligen utföra uppdrag i yttre rymden, men vem kan säga hur det fungerar i den framtid filmen utspelar sig i?

Filmen som sådan var godkänd. Den blev till och med lite småspännande här och där när besättningen hade att göra med det okända. Det gillar jag alltid! Inget mästerverk på något sätt men snygg nog att hänföras av i 90 minuter!


6/10

Köp filmen på: