Veronica Mars – 2014 – Filmen alltså…


Sista avsnitten i serien med samma namn sändes 2007,det betyder alltså att det är 7 år sedan. Kan man verkligen blåsa liv i en så pass gammal serie, som dessutom handlade om ungdomar i skolåldern, och få det att se trovärdigt ut? Japp, det är inget fel med trovärdigheten i filmen, inte på det sättet i alla fall. Att själva fallet och tillvägagångssättet som Veronica Mars använder kanske inte känns helt realistiskt. Det gjorde det i och för sig inte i TV-serien heller så det gör inget. Det är en del av charmen kan man säga.

Det är kul att man har gjort en poäng av att samla så många av de gamla skådespelarna som möjligt. Alla kan av naturliga skäl inte vara med eftersom det var en del dödsfall i serien men annars känns det som att kärngänget är med i alla fall. Egentligen är det samma sak som serien var. För den som inte minns så hjälpte Veronica Mars sina skolkamrater med små utredningar medan varje säsong också ägnades åt ett lite större och mer personligt fall för henne. Hon letade efter sin mamma och utredde sin bäste väns död och sånt där.
Här är det som sagt samma sak, det bara utspelar sig senare. Veronica Mars, som naturligtvis spelas av Kristen Bell, har flyttat till New York och är i begrepp att anställas på en gedigen advokatfirma. Den som håller i anställningen är förresten ingen mindre än Jamie Lee Curtis. Det är ingen stor roll men det är ändå kul att det är en kändis och jag gillar verkligen Jamie Lee så det var välkommet!

Hur som helst blir Logan Echolls (Jason Dohring), som har ett struligt förflutet tillsammans med Veronica, anklagad för mord. Liksom förr i världen tar sig Veronica sig an fallet och lyckas också i valnlig ordning reda upp det. Han är naturligtvis inte skyldig, det vet vi ju redan, men vägen till att finna sanningen är inte alltid så lätt. Med hjälp av buggar och övervakningskameror samt sin vanliga charm lyckas dock Veronica.Det finns en del godis utspritt för den som gillar serien, lite referenser här och där. Och med det mesta av skådespelarensemblen på plats är det helt klart en film man kan ägna en stund åt. Men lite känns det som att man plockat ihop allt det där för att blidka publiken, inte för att filmen egentligen behövde det. Jag klagar inte, men om vi får se en uppföljare, kanske vi kan klara oss utan de mest publikfriande referenserna?


5/10