Recension: Filmvision Gotland - Besatt - 2012Besatt
Regi: Anders Ekedahl
2012
Horror

Det finns något speciellt med amatörfilmer, de som gör filmer fast de inte har tillgång till ordentlig utrustning, använder sina kompisar som helsunkiga skådespelare och ger sig ut för att filma, till synes vid första bästa plats. Ibland har dessa filmer till och med ett manus fast man inte kan tro det och även om allt inom en som kritiker skriker åt en kan man ändå inte låta bli att underhållas av det hela. Det viktiga i de här fallen är inte nödvändigtvis slutresultatet utan ambitionen som fanns från början. Är det ett riktigt seriöst försök att göra något får man försöka se det som ett läroverk.

Det här är en film som fyller upp de flesta av dessa kriterier. Det är tydligt att man har använt flera kameror eftersom bilden inte ser likadan ut hela tiden. Ibland är den knivskarp medan den ibland ser ut som om det vore filmad genom diskvatten. Lätt överdrift förstås, men det är lite suddigt. Det märks också att man inte riktigt har koll på det där med ljud och ljus eftersom vissa ljud är hur höga som helst medan man knappast hör dialogen vid ett par tillfällen. Det skulle behövas lite mera balans där. När det gäller ljuset verkar det ibland som om samma scen vore filmad vid olika tidpunkter eftersom det ser ljust ut ena sekunden och mörkt i nästa, rena Ed Wood feelingen! Jag tror dock inte att det beror på vädrets makter utan på att man inte bemästrat att filma i rätt vinkel.


Handlingen är ganska töntig men om jag förstår det rätt så är det meningen också. Så vitt jag vet är det frågan om en skräckkomedi även om det egentligen inte framkommer. Det finns några rysliga episoder, eller försök till några i alla fall, men avsiktig komedi är svårare att finna. Det skulle i så fall vara dialogen kanske, jag vet faktiskt inte. Men det positiva är att det bara kan bli bättre!

Jag tycker att det är orättvisst att betygsätta den här filmen.

9:e maj i filmhistorien - Fredagen den trettonde!

Idag för 33 år sedan hade Fredagen den Trettonde premiär!