16 Bästa Uppföljarna del 2



När Blood Feast 2 kom 2002 var det en uppföljare på en nästa 40 år äldre film. Samma regissör HG Lewis, hade gjort filmen och jag tror egentligen inte att ambitionerna med den var särskilt stora. Det var en uppföljare på samma premisser som den första filmen – det skulle vara lite gore och en riktigt puckad handling – och det var det! Men samtidigt var den ofantligt mycket mer underhållande än den första filmen. Jämföra skådespeleri går väl knappast för sig men det är en solid skräpfilm av rang!



Men alla uppföljare behöver inte följa efter dåliga filmer för att bli bra, det räcker med att de är lyckade i sig själv. Att bedöma dem som uppföljare och inget annat är egentligen bara dumt (och där förlöjligade jag min egen lista!). Ta till exempel Disney/Pixars fantastiska film Bilar som knappast går att överträffa när det gäller animation, gråt, skratt och andra kansomässiga aspekter. Sen kommer Bilar2… Inte överträffar den men den tangerar åtminstone den första filmen. Jag skulle vilja säga att de är ungefär jämbördiga. Ur uppföljarperspektiv är det en fantastisk prestation i sig eftersom de allra flesta är klart mindre kvalitativa, det känner de flesta av oss till.



Man kan också göra något helt annat av uppföljaren, inte bara köra på i samma beprövade spår utan faktiskt för söka hitta en ny vinkel eller approach till grundkonceptet. Det gjorde man med Hostel 2. Första filmen blev snabbt väldigt omtalad men jag föll aldrig riktigt för den. I del två hade man gjort en del förändringar och berättade historien ”från andra hållet”. Inte från offrens sida utan från förövarna. Jag tyckte att det var precis vad som behövdes för att blåsa liv i filmen. Det är fortfarande inget cineastiskt mästerverk men klart intressantare än första filmens tortyrexcesser.



När det gäller Bambi 2 gör den verkligen nytta till historien som berättas i första filmen. Den blir helt enkelt inte komplett förrän dessa bitar fogas in. Den utspelar sig innan första filmen är slut och rätar ut en del frågetecken. I sig är den kanske inget mästerverk och den glöms ofta bort när det gäller den söta lilla Bambi på hal is, men det finns mer där än vad man skulle kunna tro. Hela sammanhanget för att förstå slutet i första filmen presenteras här.



Andra filmer är samma sak på nytt fast i en ny miljö med andra förutsättningar. Det som knyter samman Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop med Min Stora Feta Grekiska Semester är titeln och att det är samma huvudrollsskådespelerska. Det var förstås bara i Sverige man valde att ge filmen ett så exploaterande namn, på engelska heter den istället My Life in Ruins som egentligen är en mycket fyndigare titel. Det är samma humor som gjorde den första filmen så bra och jag vill gärna kalla uppföljaren för likvärdig.



The Blade Master aka Ator l’invincible 2 är en film som verkligen kräver sin man, eller kvinna, för att uppskatta. Det är, liksom den första filmen, en äventyrsfilm där den Conanliknande hjälten sätter sig upp mot orättvisorna och ska besegra ett ondskefullt imperium. Anledningen till att den kvalar in på den här listan är att det är så fantastiskt underhållande i sin uselhet. Första filmen var kul men den här slår alla rekord och är det bara en scen man minns ur den här filmen så är det den gigantiska ormen. Tro inte att du har sett en dåligt gjord jätteorm förrän du har sett den här. Den är helt fantastisk!



I Fritt Vilt 2 flyttade man fokus från de öde vinterlandskapen och förlägger handlingen till ett sjukhus. Man skulle kunna säga att man flyttar handlingen från The Shining, som första filmen visar klar hommage till, och fortsätter med en Halloween 2. Det är inte en så dum beskrivning när jag tänker efter för precis som Halloween 2 så fortsätter den här filmen precis där den förra slutade. Hur bra som helst. Kanske inte bättre än den första men inte sämre heller. En kanonfilm helt enkelt.




Den sista filmen som jag tänkte ta upp är aningen oväntad skulle jag tro. Av allt att döma skulle uppföljaren till War Games från 1983 inte kunna leverera någon värdighet men det gör den. WarGames 2: The Dead Code är en film som i stort sett är samma film som gjordes på 80-talet. Man kan säga att man har hottat upp den lite och lagt till en massa action och det är hur bra som helst. Hade den inte haft en föregångare hade den stått stadigt på sina egna ben!

Första delen finner du HÄR