The Keep - 1983 - Ge den ett riktigt DVD släpp NU!The Keep
Regi: Michael Mann
1983
Horror

Trots sina olika bakgrunder och intentioner dras de alla mot samma mål – den uråldriga borgen. De tyska soldaterna under ledning av Kapten Claus Woerman (Jürgen Prochnow) är ditbeordrade för att hålla ställningarna i det krigsstrategiskt viktiga bergspasset. Den döende judiska professorn (Ian McKellen) och dennes dotter (Alberta Watson) tvingas dit däremot dit av nazisterna för att översätta en urgammal text man finner i borgen. Slutligen har också en mystisk man från andra sidan haven (Scott Glenn) vaknat till liv och beger sig för att en gång för alla utplåna det onda som är inspärrat i borgen.

Varför inte denna kultfilm finns utgiven på riktig DVD är för mig ett av livets stora mysterier. Ok, det är kanske inte en helt perfekt film i alla avseenden men nog att det ett tillräckligt gott hantverk av alla inblandade för att kunna avnjutas på ett vettigt sätt.

Få skräckfilmer kan till exempel stoltsera med en så namnkunnig skådespelarensemble. Jürgen Prochnow, Scott Glenn, Ian McKellen och Robert Prosky i samma film är sannerligen inget man rycker på axlarna åt. Jag kan väl inte säga att jag är jätteimponerad av Scott Glenn, men hans roll är å andra sidan ganska stel och det finns inte mycket mer att göra med den. Dessutom inger den övriga trion med råge den respekt som han eventuellt förlorar i sammanhanget.

Själva historien är inte jätteavancerad och den kanske inte är helt logisk alla gånger, men det gör ingenting. Även här uppvägs det med något annat - Michael Manns känsla för miljöer. Både den lilla pittoreska byn där borgen står och själva atmosfären inne i borgen är helt klockren. Allt ackompanjerat av elektronisk filmmusik som verkligen skvallrar om vilket decennium filmen gjordes. Charmigt värre!

Det gör heller ingenting att själva monstret, åtminstone i några av sina reinkarnationer, ser ut som om det vore gjort av gummi. Varelsen är inte filmens huvudattraktion utan snarare en extra krydda till det maktspel som pågår mellan de tyska soldaterna, nazisterna och byborna. Likaså är främlingen från andra sidan havet inte särskilt viktig. Det ges ingen bakgrund till övernaturligheterna och man kanske inte ska spekulera i sådana heller. Det är enbart en historia om det goda som strider mot det som håller ihop de viktigare inre ingredienserna om mänskliga val och ståndpunkter. När man slutligen ska sätta ned foten och säga: Nu får det vara nog!

Har du inte sett filmen föreslår jag att du snokar reda på den, eller ännu bättre.. Påverka till en ordentlig DVD release!

Recension: Inside - 2007Inside
Regi: Alexandre Bustillo, Julien Maury
2007
Horror

En gravid kvinna – Sarah (Alysson Paradis), fortfarande sörjande sin man efter en tragisk bilolycka med dödlig utgång, blir attackerad i sitt hem av en galen kvinna (Béatrice Dalle). Den okända kvinnan tycks veta allt om Sarah, medan Sarah inte har en aning om vem kvinnan är eller vilka hennes motiv är. Polis tillkallas med de kan inget göra då de menar att kvinnan redan flytt platsen, de lovar dock återkomma under natten för att säkerställa att allt står rätt till. Det är till klen tröst för vettskrämda Sarah när hon senare får vatten på sin kvarn. Den okända kvinnan har tagit sig in i hennes lägenhet och den verkliga mardrömmen kan börja!

Visst låter handlingen beskriven här ovan som extremt torftig och inte särskilt upphetsande. Det är något som redan gjorts till leda kan man kanske tycka, men det här är verkligen något där man skiljer axet från vetet och en gång för alla bevisar hur bra man verkligen kan göra en film av den här typen. Det börjar kanske lite tvekande, som visserligen är viktigt för helheten, men fortsätter definitivt mycket intensivt. Det finns inte mycket tid att hämta andan och något så ovanligt som både en riktigt mörk och otäck stämning och överraskningseffekter kantar filmen. Den är faktiskt riktigt obehaglig emellanåt.
                                             
Detta genereras framförallt genom två saker. Dels handlar det om enormt välgjorda och blodiga effekter som verkligen ser realistiska ut. Man kan nästan känna vilken smärta det gravida offret utstår i sin kamp för överlevnad, eller med vilken våldsamhet våldet mot de andra aktörerna frambringas. Vore det inte för någonting annat skulle enbart detta nästan vara tillräckligt för att rendera filmen ett betyg i de högre divisionerna. Men nu är det alltså inte allt filmen har att bjuda på, något som också är av synnerlig vikt är själva ljudspåret. Det är många annorlunda ljud som fungerar som en förstärkning av spänningen och jag har sällen hört en så effektivljudkavalkad i liknande sammanhang. Det är riktigt öronbedövande emellanåt.

Förstärkning av spänningen åstadkoms också av ett utmärkt skådespeleri och närvarande regi. Jag är kanske fördomsfull nu, men jag tror inte ens det funnits någon chans till den typen av kvalitéer som filmen besitter om den skapats inom hollywoodindustrin, inte för att skådespelareliten skulle vara sämre där än i Frankrike, utan snarare för att man säkerligen skulle ha försökt för mycket och på så sätt skapat en komisk effekt istället för de obehagskänslor filmen nu frambringar. Om det franska språket, i kontrast till engelskspråkiga filmer, har någon inverkan på detta vet jag inte, men att det är klart svårare att, som recensent, bedöma inlevelsen i replikerna om det handlar om ett språk man inte behärskar finner jag ställt bortom allt tvivel.

Men det är mer som är positivt med filmen och som också bidrar till både spänning och stämning. Till exempel så är det inte bara en främling, vilken som helst, som brutit sig in hos den ensamma och gravida kvinnan. Hon tycks veta allt om sitt offer och det är extra roligt att vi – publiken, inte får veta mer om vem hon är än filmens karaktärer. Vad som händer mera och vem den främmande kvinnan egentligen är tänker jag inte avslöja, men om du bara ska se en enda film av det här slaget, se då till att det blir denna. Ingen film i den här genren kommer nämligen sannolikt att toppa den inom överskådlig framtid!

Rekommenderas å det varmaste!