Triangle - 2009 - Loopar och tidsparadoxer!


Triangle
Regi: Christopher Smith
Drama/Horror
2009

Jess ska ut på en segelbåtstripp med sina vänner. Hon känner hela tiden på sig att något kommer att hända men hon kan inte sätta fingret på sin oro. De ger sig iväg och efter en tid drabbas havet av ett enormt oväder. Båten slår runt och plötsligt är de skeppsbrutna. Åtminstone till dess att ett stort fartyg passerar dem och de kan ta sig ombord. Snart inser de att allting inte står rätt till, att Jess farhågor är på väg att besannas. De ser inte röken av någon enda människa, men de är inte ensamma och det är någon som inte vill dem väl…

När jag ser titeln Triangle och det är en film som utspelar sig på vatten så förs åtminstone mina tankar osökt till Bermudatriangeln. Det finns ju mängder av legender och myter kring just denna plats, den ena mer långsökt än den andra. Men myterna lever och frodas och myter är alltid intressanta! Fast så där rysligt mycket med den berömda triangeln har filmen inte med att göra. Det är visserligen en mystisk berättelse, men den skulle egentligen kunna utspela sig var som helst. Varken ett hav eller vatten behövs för att berätta historien.
                                   
Det är en lite märklig film på sätt och vis, för det dröjer en bra stund innan den blir intressant och då blir den så intressant att man knappast kan slita sig ifrån den. Första halvan av filmen eller så är egentligen rena transportsträckor men som man under filmens andra halva verkligen har behov av att ha koll på. Allt som händer och som tycks ointressant är således oerhört intressant när man så småningom får lite svar och handlingen utvecklas till något riktigt mystiskt!

Det är inget unikt över handlingen egentligen, idéer om tidsparadoxen och loopar har man sett förr men sällan så genomarbetat som här. Jag tycker inte att det är en speciellt svår film att hänga med i, så långt vill jag inte stäcka mig, men det gäller nog att ha huvudet på skaft om man ska upptäcka alla nyanserna i de olika tidslinjerna. Jag vill egentligen inte gå in på för mycket detaljer eftersom det skulle förstöra upplevelsen men jag kan garantera att detta är en film som kommer att hålla länge för de allra flesta. Den är inte bara slut när den är slut utan teorier om vad som verkligen hände och varför kommer att finnas kvar långt efter att filmen har slutat.

Det visuella är det lite si och så med måste dock erkännas. En del saker ser hur bra som helst ut medan annat ser ganska dåligt animerat ut. Kanhända har jag blivit känslig och gnällig på gamla dar och klagar på varenda liten detalj som inte ser helst äkta ut men varför ska man behöva se något som är mindre än perfekt i dessa avseenden? Tekniken går ju framåt och borde onekligen snart vara så fulländad att man inte ser animationerna?

Men det är också det enda jag har att klaga på! Skådespeleriet, sensmoralen (om det nu finns en sådan) är riktigt bra och så gillar jag ju tidsparadoxer och loopar då… En riktigt bra film!


Hemlock Grove – 2013 – Blir det inte bättre än så här?
Nu är jag inne på fjärde eller femte avsnittet av den här serien och jag håller fast vid det jag tidigare har skrivit. Det känns lite som Twin Peaks light… Det är konstiga karaktärer och även om man har fått lite mer kött på benen är det främst nyfikenheten som håller en kvar. Tempot är emellanåt fasansfullt lågt och det händer inte sällan under ett avsnitt att jag tänker att jag ska ge upp hela grejen och låta serien vara. Jag är väl inte riktigt där än men det får nog se till att hända nåt snart annars tappar jag nog sugen…