Dredd - 2012 - En annan tolkning av seriehjälten.Dredd
Regi: Pete Travis
2012
Action/Sci-Fi

I en framtida värld där polisen förutom att agera polis även är domare, jury och bödel är arbetslösheten 99 % och var och en av de 800 miljonerna som bebor Megacity 1 potentiella brottslingar. I denna stad för Dredd i uppdrag att utvärdera nybörjaren Cassandra Anderson. Hon ligger precis på gränsen under godkänt i akademin men man vill ge henne ytterligare en chans på grund av sin unika telepatiska förmåga. Tillsammans med Dredd hamnar hon mitt bland händelserna när de ska utreda ett trippelmord i en stadsdel där den ökända gangstern Ma-Ma står. Hon vill till varje pris att Dredd och rookien ska dö innan de lämnar kvarteret. Dredd och Anderson får kämpa för sina liv och kan inte lita på någon, inte ens sina egna kollegor!

Judge Dredd skapades 1977 av John Wagner och Carlos Ezquerra [källa: Wikipedia]. 1987 Gjorde hårdrocksbandet Anthrax låten I Am the Law om honom. Sylvester Stallone gestaltade honom 1995 i filmen Judge Dredd och nu, 2012, är det alltså dags för ytterligare en film! Det finns säker flera referenser att hitta både här och där men det räcker väl nästan så? Jag har aldrig läst serien men känner mig ändå bekant med storyn i det hela på något sätt. Det utspelar sig i en framtid där polisväsendet har en totalitär makt över folket, som alla är potentiella brottslingar.

Ska man tro seriens skapare John Wagner ligger där här filmen närmare serieförlagan än Judge Dredd från 1995 [källa: Wikipedia] men det bryr jag mig inte om. Jag struntar också fullkomligt i att Stallone nominerades till en Golden Raspberry för sämsta skådespelare för sin gestaltning. Det är i alla fall en mer underhållande film än denna! Jag säger inte att den här är dålig på något sätt. Det känns onekligen som att man lagt mycken möda på actionscenerna och illusionen av att det utspelar sig i en jättestad är fantastisk, men det är ändå något som saknas. Det finns ingen själ i den. Det som finns är helt och hållet utan humor och det finns inte tillstymmelse till serietidningskänsla i den. Kanske har serietidningen just den känslan?
Karl Urban spelar titelrollen men jag kan inte minnas att man får se hans ansikte en enda gång. Kanske tittade jag bort någon nanosekund när det var ointressant men jag kan inte minnas att hjälmen som täcker det mesta ansiktet togs av någon enda gång! Jag har förstått att detta är troget serien och jag bryr mig egentligen inte alls om det. Det symboliserar väl snarare den anonyma myndighet som ska hålla ordning i jättestaden. Men samtidigt ger det heller inte något utrymme för något direkt skådespeleri. Det är en stel domare som kör motorcykel och sedan tar känslolösa beslut endast med lagen som måttstock, något sunt förnuft eller medlidande finns inte! Dessutom hör jag inte repliken I Am the Law tillräckligt tydligt någon gång!

Jag tycker att det är lite för högteknologiskt för att vara riktigt underhållande. Det är action från början till slut (nästan) och det har jag inget emot, men det verkar ändå som att historien är fattig och att det saknas djup. Kanske är detta meningen eftersom de flesta serietidningar väl saknar djup i sina karaktärer? Själv hade jag varit tacksam för lite mer bakgrundshistoria, det fick vi ju i 1995 års filmatisering! Om nu denna inte var trogen den etablerade mytologin hade väl detta varit ett utmärkt tillfälle att rätta till problemet?

Men godkänt blir det ändå! Det är tillräckligt underhållande action för att fungera och det är tillräckligt mycket science fiction för att vara intressant. Jag tycker som sant att historien är lite tunn, droghandel och en ensam kvinnas raseri är på väg att sätta domare ur spel för alltid. Inte kvinnas personligen förstås men det är hon som bestämmer hela scenariot för belägringen och likvideringen. Hon är helt enkelt ledaren och hjärnan i organisationen. Hennes metoder är grymma och brutala och som skurk är hon tillräckligt hemsk att platsa in i den futuristiska där filmen utspelas!

6/10