Monsters University – 2013 – TA CHANSEN OCH VINN DITT EGET EX!När det gäller Disney/Pixar så är den fantastiska animeringen förstås den största tillgången! Ingen ska heller komma och påstå att de kommer till korta med det när det gäller den här filmen. Man kan tycka att figurerna i sig är lite barnsliga men att de är enastående animerade råder det inget tvivel om! Ser man dessutom på Blu-Ray är det inte mycket att orda om. Jag borde inte ens behöva nämna det.
När det gäller handlingen är det inte lika självklart att man får en fantastisk och originell handling bara för att filmen råkar komma från animationsmästarna. Jag menar, det är klart att det är en solid handling och så men det är inget utöver det vanliga med den. Fantum är att man har sett den flera gånger förr och att den följer samma mall som den här typen av filmer alltid brukar göra. Det är en kamp mellan skolans tuffingar och nördarna, eller underdogs kanske man kan kalla dem, de utstötta.

Det ser från början ut att vara en riktigt snedfördelad kamp och de mobbade får sympatier av oss som tittar på filmen. Givetvis inser man vem/vilka som kommer att segra i slutändan vilket är lite synd. Men å andra sidan får man vara beredd på det när filmens målgrupp tillhör de yngre. Dessutom kan man alltid se det som en feelgoodhandling och vem kan döma filmmakarna för att de följer ett recept som sedan decennier tillbaka har visat sig vara så framgångsrikt. Lite synd är det men låter man animationerna ta över få man sin underhållning ändå!Är man i den yngre åldersgruppen kanske man inte riktigt förstår utanförskapets undertoner och då kan det förstås vara på sin plats att betona det där med vänskap bortom alla rimliga tvivel. Man sviker inte en kamrat för någon enda sak i världen. Det är väl ett bra budskap. Pedagogiskt är det också när man i filmen inser att man har gjort fel och dessutom av fel anledning. Man ska erkänna sina fel och spela enligt renhåriga spelregler!

Så om man summerar ihop allt det här och får ett resultat så blir kontentan att det trots allt är en ganska underhållande film. Inte det bästa jag har sett från Disney/Pixar men helt klart något värt att underhållas av i dryga 1.40.

7/10

Vill du vinna filmen? Det kan du göra genom att skicka svaret på följande fråga till mig, ihop med din adress förstås. Vem är det som gör den svenska rösten till huvudpersonen Mike? Tävlingen avslutas den 15e December då tre lyckliga vinnare lottas fram bland de rätta svaren. Mejladressen finner du under fliken "om bloggen" ovan!

Vem gör den svenska rösten till "Mike"?Bilder © Disney/Pixar


Du kan köpa filmen på:
CDON
Ginza
Discshop