Monty Python and the Holy Grail – 1975

På svenska hette den här filmen Monty Pythons Galna Värld (och det gör den väl fortfarande förresten) och det är på pricken vad essensen är. I mina ögon (och öron) är Monty Python – i sina bästa stunder, helt oslagbart! Det finns helt enkelt inget roligare och den här filmen tar verkligen ut svängarna. Det finns inte en enda ”vettig” scen i hela filmen och ju längre den håller på desto ”värre” blir det. Det är helt enkelt helt och hållet galet och under stundom helt oförutsägbart. Nu har jag förvisso sett filmen ett antal gånger genom åren men det var ett tag sen sist och jag tänkte att jag behövde fräscha upp mitt minne en smula.

Att bedöma skådespelarinsatser är egentligen helt ointressant i en film som denna. De sex medlemmarna spelar de flesta rollerna enligt samma manér som vi är vana att se dem från TV-serien – Monty Pythons Flying Circus. De få andra som finns med (och som inte är rena statister) finns det heller inget att klaga på.

Historien i korthet behandlar Kung Arthur och sökandet efter den heliga graalen. Det är helt galet och slutet får det i Blazing Saddles att verka helt normalt. Det här gänget kunde inte göra någonting ”lagom” så mycket är ställt bortom varje tvivel!

8/10