Recension: Contraband – 2012


Det står ingenstans att det här skulle vara en nyinspelning av Lucio Fulcis film med samma namn. Däremot hävdas det att det är en ny version av Reykjavik Rotterdam, så vitt jag förstår en Isländsk film, eller delvis Isländsk i alla fall. Jag har inte sett den. Trots detta känner jag igen en hel del och jag påstår att det framförallt är LucioFulci film jag har att tacka för det! Jämförelsen står därför mellan Contraband aka The Smuggler från 1980 och den här.

Jag skrev nyligen om filmen från 1980 här på bloggen och var väl inte jättelyrisk över den. Trots detta är det en väldigt orättvis jämförelse. Jag menar, vem kom på den briljanta idén att låta Mark Wahlberg spela huvudrollen? Han är väl ungefär lika underhållande att titta på som att se på när färg torkar, eller gräs växer och ungefär lika karismatisk. Men ska sanningen fram, har han väl heller inte så mycket att jobba med. Det är en ganska trälig historia som hade behövt bra mycket mer pondus för att funka.

Hade man bara haft vett att göra en riktig heist av det hela kunde man väl haft någon behållning men inte ens det lyckas man med. Nej, istället försöker man göra ett elakt gangster/smugglar drama där man inte riktigt ska veta vem det är som håller i trådarna och där alla sviker alla i slutändan. Så känns det i alla fall. Men det är tamt och utan stake. Jag frågar mig, varför?


4/10