The Pink Panther Strikes Again – 1976 – Kommisarie Clouseau är tillbaka!


Jag är inte säker på att jag har sett alla ”Rosa Pantern filmerna” och jag är heller inte helt säker på att jag kan arrangera dem alla längs tidslinjen. Helt klart är emellertid att den här både är gjord, och utspelar sig efter den första filmen – The Pink Panther. Det är också tämligen uppenbart att The Return of the Pink Panther är en film som förekommer den här. Det finns nämligen en utveckling av karaktärerna som måste följas.

I den här har Clouseau blivit befordrad och Dreyfus sitter inlåst på dårhuset. Hans förhållande till den superklantige detektiven har helt enkelt blivit för mycket för honom. Hur som helst så rymmer han och förklarar krig mot sin forne kollega. För att göra en lång historia kort lyckas han komma över ett högteknologiskt vapen som han hotar världen med. Om världens alla underrättelsetjänster inte likviderar Clouseau kommer han att använda sig av vapnet. Naturligtvis lyckas inte världens samlade underrättelsetjänster med uppgiften…
Peter Sellers är förstås kungen i filmen. Det är hans slapstickskådespel och Blake Edwards manus som gör filmen till vad den är. Man behöver verkligen inte ha någon av de tidigare filmerna i bagaget men det skadar inte. Som uppföljare har den väl inte jättemycket med de andra att göra mer än den karaktärsutveckling jag nämnde. Jämfört med originalet är det en klart mycket roligare film även om den kanske inte har åldrats med sådan finess man skulle kunna önska.
Det är fortfarande en stenkul film emellanåt men om man har sett den lite för många gånger är det kanske inte lika roligt att se någon ramla i vattnet längre?! Jodå, det är fortfarande lika kul egentligen. Grejen är att om man har sett filmen 10-15 gånger är det ingen överraskning kvar längre. Peter Sellers får tillfälle att spela ut lite av det rika persongalleri hans skådespel kan leverera. Jag gillar också Herbert Lom som Dreyfus, fortfarande har jag problem att ta honom på allvar i andra roller. Det är den här rollen han är för mig.

Har du inte sett den här måste du göra något åt det. Har du redan sett den kan du gott se den igen, den är så pass rolig!

8/10