Marvel’s The Avengers - 2012 - Superhjältar!Marvel’s The Avengers
Regi: Joss Whedon
2012
Action/Sci-Fi

Jorden hotas av en katastrof av gigantiska matt när asaguden Loke kommer för att kräva människornas underkastelse. Ändå är Loke det minsta av problemen S.H.I.E.L.D. ställs inför. Loke har nämligen allierat sig med några synnerligen osympatiska rymdvarelser som med hjälp av en outtömlig energikälla (som finns på jorden) planerar att härska i universum. Loke själv begär bara en planet för sig själv – Jorden! S.H.I.E.L.D. som leds av Nick Fury (Samuel L. Jackson) måste ta tillvara alla extraordinära människor som finns på jorden i försvaret. Med andra ord – superhjältarna! Captain America, Hulken, Iron Man och några till går därför ihop för att stoppa det utomjordiska hotet, något som är lättare sagt än gjort utan att lämna Manhattan i ruiner!

Att stoppa ett antal superhjältar i samma film är ett mycket djärvt grepp. Det är inte alls säkert att det slår lika väl ut i praktiken som i teorin, det är många viljor som ska samarbeta och då tänker jag snarare på skådespelarna bakom rollerna än karaktärerna som självklart har interna motsättningar också! Självklart har filmen sin bas bland serietidningarna men det är som vanligt inte någon jag har läst i min ungdom (och inte senare heller för den delen). Jag var nog inte mycket för Marvel överlag även om det självklart förekommer vissa undantag.

Hur som helst är jag alltid intresserad av filmer som har en serietidningsförlaga och i synnerhet om det handlar om superhjältar. Fast det var nästan bara sådana jag läste i min barndom så det är väl inte så konstigt kanske. Konstigare är att om man besöker ICA finns i princip ingen av dessa serietidningar kvar i sortimentet och jag tror inte det beror på ICA:s urvalsprocess. Det finns helt enkelt inga svenska varianter av dessa tidningar längre – tyvärr!

Bland skådespelarna märks Samuel L. Jackson som Nick Fury, mannen som förväntas hålla i trådarna och styra och ställa. Det är förstås inte så lätt när man har egensinniga vetenskapsgenier som Bruce Banner, spelad av Mark Ruffalo och Tony Stark som spelas av Robert Downey Jr., med i teamet. De spelar med laget men å andra sidan har de båda så pass speciella alter egon att det inte riktigt går att lita på dem. Eller förresten, det är nog mest Bruce Banners Hulken som kan ställa till det genom att vara förblindad av sitt raseri. När det gäller Tony Stark är det snarare han som är excentrisk och inte hans superhjältekaraktär Iron Man. Men till slut går allting vägen och samarbetet mellan alla hjältarna fungerar hur bra som helst. Förresten så ingår också Thor (Chris Hemsworth), Hawkeye (Jerremy Renner) och Svarta Änkan (Scarlett Johansson) också i styrkan av superhjältar. Inte en dålig arsenal eller hur? De två senare har jag ingen som helst koll på men Hawkeye är i alla fall en jäkel på att skjuta pilbåge!


Vad ska man säga mer då? Jo, att det handlar om en storslagen actionfilm naturligtvis! Om det som händer är tillverkat i en dator eller inte spelar ingen som helst roll, det är inget som märks när jag tittar i alla fall. Man förstår förstås att vissa scener torde vara helt omöjliga att genomföra med konventionell teknik men det syns verkligen inte! Det som kan vara lite negativt är att vi inte ges tillräckligt med introduktion åt de olika karaktärerna trots att första delen av filmen nästan explicit hänges åt detta ändamål. Filmen är nästan två och en halv timme och ändå hinner man inte med. Jag säger inte att man misslyckats egentligen för det känns faktiskt helt omöjligt att hinna med tillräckligt med detaljer på den korta tiden. Det blir ytliga presentationer och förkunskaper är nästan nödvändiga för att man ska få fullt utbyte av filmen. För med handen på hjärtat måste man snabba på lite om filmen ska få någon handling också!

Nu vill jag inte säga att handling är speciellt tung eller svårförstådd men det ser storslagen ut och inte helt oväntat demoleras stora delar av staden i striderna mellan superhjältarna och de invaderande utomjordingarna. Allt är mycket bra gjort och inte ens Hulken gör mig besviken den här gången! Det är kanske skillnad när han inte är huvudattraktionen, det är lättare att animera honom om det finns annat runt omkring som också behöver tittarens uppmärksamhet! Det blir kanske helt enkelt bättre när man samlar alla hjältarna i en och samma film, för vem kan blicka tillbaka och kalla filmen om Thor för en bra film till exempel? Här funkar han dock utmärkt som bifigur!

Det enda misstaget är att man get Iron Man lite för stort utrymme enligt min mening. Jag har ingen emot denna hjälte men det känns lite som att han får mycket med tid i rutan än de andra. Det är naturligtvis positivt för fansen av denna karaktär, men för mig som inte hunnit se Iron Man 2 ännu känns det lite fel. Även Captain Amerika får en hel del tid och det är också en hjälte jag inte kan särskilt mycket om (liksom Iron Man för övrigt).

Men huvudsaken är att det funkar och att det ser bra ut och det gör det!

7/10

Bilder: Copyright: TM & © 2012 Marvel & Subs. www.marvel.com 

---

För Er som är intresserade av att äga ett exemplar av filmen på Blu-ray kan jag glädje Er med att tre exemplar av filmen kommer att lottas ut bland dem som är allra snabbast med att skriva sina postadresser till mig!

Kontaktuppgifter finns under fliken Om Bloggen!