Big Ass Spider – 2013 – En jävla stor spindel!!Regi: Mike Mendez
Action/Komedi/Horror

Det finns missvisande filmtitlar och det finns de som träffar på pricken. Det här är en film som faller inom den andra kategorin! Det är inte bara en stor spindel, det är en jävligt stor spindel! Som vanligt när det handlar om förvuxna djur är det frågan om ett experiment som inte har slagit ut fullt så väl som forskaran hade hoppats på. I det här fallet är det från början en tämligen ordinär spindel som växer med en exponentiell hastighet. Det vill säga att den blir större och större fortare och fortare!
Man ska naturligtvis vara på det klara med att det är en film som inte är helt seriös! Det är gott om humor i den, i synnerhet av klichékomisk form. Det är absolut ingen kalkonfilm eller något pekoral, för det krävs det en betydligt mer seriös intention än vad denna verkar ha. Men faktum är att jag blev förvånad över vilken nivå filmen lägger sig på. Jag hade förväntat mig betydligt mer trams och flams eller – tvi vale, ett pretentiöst försök på en riktigt skrämmande film! I stället lägger man ribban precis lagom högt. Det är förmodligen ingen film för alla och envar och jag skulle tro att de allra flesta, om man tittar på den breda massan, inte skulle få ett särskilt stort utbyte av den. Jag skulle tro att de flesta skulle missförstå själva poängen med den. Det är inte en film som är gjord för att skrämmas. Det är inte en film som imponerar med hisnande IMAX effekter och det är ingen film som tar sig på stort allvar!

Det är inte en film som är fylld av toppskådisar som gör sina allra bästa insatser någonsin. Men jag kan heller inte säga att den är komplett misslyckad på detta plan. Det är skådespelarinsatser som passar filmens klichéartade handling. De levererar precis vad som behövs för att filmen ska funka och jag vill också betona att klichéer inte alls behöver vara något negativt. Det är helt klart en del av underhållningsvärdet när det gäller filmer som den här.

Huvudrollen som insektsutrotaren Alex Mathis spelas av Greg Grunberg som åtminstone jag känner bäst till från TV-serien Heroes. Han passar bra in i rollen och passar också på att ragga på de kvinnliga karaktärerna i filmen. Ett känt ansikte är också Ray Wise som är den militär som ska ta hand om katastrofen och rensa upp hela misslyckandet. Naturligtvis finns det mera karaktärer men jag nöjer mig med de två här. Eller nej förresten, Lloyd Kaufman spelar en liten roll som joggare. Något som säkert uppskattas av alla Troma-fans. Han blir snabbt spindelmat!
Sen var det det där med effekterna. Spindeleffekterna är förvånansvärt bra! Och om jag inte ser helt fel ser de också, åtminstone under stundom, traditionella ut. Visserligen kan man göra riktigt bra datoranimerade effekter numera men det är ändå något speciellt med ett gediget arbete. Man kan till och med ana stopmotion i några scener, liksom som en hommage åt svunna tider.

Det är en klart sevärd rulle som man säkert kommer att uppskatta om man bara är på rätt humör och inte förväntar sig något annat än vad filmen kommer att leverera! Det är en underhållande film, inte en skrämmande!


6/10


Du kan köpa filmen här:


Månbas Alpha Vol 2 - 1975Matter of Life and Death – S01E13 – Första episoden på Noble Entertainments andra utgivning av Månbas Alpha eller Space 1999 som det heter i original, är en ganska typisk historia och det som egentligen är essensen i hela berättelsen. John Koenig och den andra besättningen på basen tror sig ha hittat den perfekta platsen att kolonisera och gör sig redo att lämna månbasen till förmån för den tillsynes gästvänliga planeten. De upptäcker dock snart att detta inte är möjligt och att allt som placeras på planeten konfronteras med antimateria.

EarthboundS01E14 – Helt klart en höjdpunkt i sammanhanget. Inte bara för att historien är välgjord och väldigt mycket Science Fiction utan även för att skådespeleriet från en av gästskådespelarna – Christopher Lee, är magnifikt! Historien behandlar politik och pacifism och jag kan inte låta bli utan att reagera för vilket egoistsikt svin en populationsmedlem är. Att man inte kommer någon vart med det beteendet och att man i slutändan inte får ta något med sig dit man går blir förstås uppenbart. Jag gillar den här episoden skarpt! Hatten av för Noble Entertainment som gett ut box nummer 2 med resten av första säsongen!

Full CircleS01E15 – Lika mycket jag än tyckte om förra episoden Earthbound lika mycket tycker jag den här faller till korta. Jag kan inte låta bli att jämföra den med Star Trek episoden The Gallileo Seven som också behandlar grottmänniskor och liknande fenomen. Spänningen saknas dock här och det känns lite grand som om man skapat den här episoden för att kunna ge Zienia Mertons lite mer tid framför kameran med sin karaktär Sandra Benes. Jag sätt nästan och väntade på att de skulle klä av henne också, men det kom aldrig längre än till djurhudar och det var ju skönt att man inte fastnade i den fällan! Hur som helst var det lite för lätt att räkna ut hur allt hängde ihop när besättningen uppenbarligen hade betydligt större problem att klura ut mysteriet. Jag ser dock fram emot nästa avsnitt på Noble Entertainments Månbas Alpha box Vol 2!

Another Time, Another PlaceS01E16 – Vad vore väl Science Fiction utan några tidsparadoxer då och då? Jag får lite vibbar av Star Trek Voyager episoden Blink of an Eye och liksom den är det här är en ganska trevlig historia. Den slarvas dock bort utan att man utforskar den ordentligt. När man väl kommit fram till att besättningen klonats och befinner sig i två olika tidsåldrar hade man kanske kunnat göra lite mer av det? Som det är nu ägnar man mycket mera tid åt uppbyggnaden än åt att skapa teorier om vad som hänt och/eller problematisera händelserna. Man konstaterar sonika att det är ett problem och tar det första bästa alternativet som lösning på problemet och tar sedan det förödande resultatet med en lite för stor klackspark. Kanske har Koenig och de andra gjort sig allt för hemmastadda på basen och skräms lite av tanken att lämna den som deras hem? Jag tycker de borde kämpat mer! Men skulle de lämna basen skulle det å andra sidan inte finnas rum för fler episoden i den här andra boxvolymen från Noble Entertainment och så vill vi ju inte ha det!

The Infernal MachineS01E17 – Helt klart en av de bättre episoderna från första säsongen. Och jag vet att jag måste sluta jämföra med Star Trek, men jag få lite vibbar av The Corbomite Maneuver när jag ser den här. Det borde jag egentligen inte få för historierna är egentligen inte särskilt lika varandra, det är bara spänningen när det okända rymdskeppet konfronteras som påminner en smula. Det finns förstås en maktkamp mellan Koenig (Martin Landau) och den främmande intelligensen som också påminner men mycket mer än så är det faktiskt inte. I vilket fall som helst är det fina miljöer i den här episoden och man får verkligen känslan av att den främmande farkosten är enorm. Jag ser helt klart fram emot nästa avsnitt på Noble Entertainments Månbas Alpha box Vol 2!

Månbas Alpha: Ring Around the Moon – S01E18 – När det är utomjordiska krafter iblandade, som på ett eller annat sätt attackerar eller inkräktar på våra huvudpersoner, väcks mitt intresse verkligen till liv. Här är det utfört lagom spännande och lagom korkat för att vara riktigt underhållande. För visst är det väl så att man måste ifrågasätta en del handlingar som besättningen gör. Inte står man väl först helt handfallen när någon handgripligen försöker tömma databankarna på information för att sedan ropa på befälhavaren Koenig (Martin Landau) för att sedan bli instruerad att kalla på säkerhetsavdelningen? Det känns som lite för många steg i min värld, men de funkar trots allt. Hur som helst var det här ett av de mer spännande avsnitten hittills på Månbas Alpha Boxen Vol 2 utgiven av Noble Entertainment.

Månbas Alpha: Missing Link – S01E19 – Det här avsnittet var ingen höjdare. Det är visserligen kul att se Peter Cushing som gästskådespelare, men mycket mer än så blir det inte. Avsnittet fokuserar på tok för mycket på en inre kamp som kommendör Koenig (Martin Landau) för med sig själv som för oss – åskådarna, utspelar sig på en annan planet. Det känns som något man set om och om igen redan och även om det är över trettio år sedan just det här skapades hjälper inte det. Det finns andra som visualiserat liknande tillstånd på ett bättre sätt och gjort et mera intressant även om det här skulle var gjort tidigare. Nä, på Månbas Alpha Boxen Vol 2 utgiven av Noble Entertainment är det här nog det sämsta avsnittet hittills. Kanske om man räknar in första volymen av boxen också förresten!

Månbas Alpha: The Last Sunset – S01E20 – Fördelen med att titta på en serie av den här slaget när den finns utgiven i en box såsom Noble Entertainment han gjort är enorm. Man behöver inte följa något slaviskt och man behöver heller inte anpassa sin tid efter TV-sändningarna som man fick göra i min barndom när serien visade på TV1 eller om det var TV2, det fanns ju inte fler kanaler… Det här är i vilket fall som helst en klar uppryckning jämfört med förra avsnittet Missing Link som jag inte gillade alls. Här ställs besättningen återigen inför möjligheten att en planet i deras väg har potential att kunna bibehålla mänskligt liv. Deras förhoppningar grumlas dock när någon form av mackapär anländer och dess mening inte kan fastslås. Är det en fientlig varning från planeten de strävar efter att befolka eller en vänlig hälsning från densamma?


Månbas Alpha: Space Brain – S01E21 – Nu var det ett bra tag sedan jag såg något överhuvudtaget av Månbas Alpha, men eftersom jag är ett stort fan av dylika serier och finner dem tidlösa kommer man snabbt in i det igen efter bara några få minuter. Den här gången attackeras månen av en främmande makt som först och främst tar sig in i basens datorer. En ”Eagle” skickas förstås ut för att undersöka när man finner varifrån de inträngande signalerna kommer ifrån, för att genast stöta på problem och attackeras av den främmande intelligensen. För att göra en lång historia kort så tar den främmande intelligensen slutligen en av besättningsmännen i besittning, eller kontrollerar åtminstone hjärnan på densamme. Månbasen, som inte kan styra sin kurs måste passerar genom det farligaste området, precis där fienden, som tycks vara en gigantisk hjärna, håller till. Därför behandlas Alpha som om den vore en bakterie för den främmande hjärnan. Vita blodkroppar ska ta kål på den… Idén i sig är inte ny utan användes i Star Trek (TOS) The Immunity Syndrome redan 1968 även om det naturligtvis inte rör sig om en exakt kopia här. Hur som helst ett klart underhållande avsnitt i serien!