The Walking Dead


Det här är en TV-serie skapad och/eller utvecklad av Frank Darabont som väl främst har gjort sig känd för att ha regisserat två av de absolut mest populära Stephen King adaptionernaThe Green Mile och The Shawshank Redemption. Han gjorde även The Mist härom året som många verkar gilla oerhört mycket. Hur som helst så handlar det förstås, såsom titeln insinuerar om zombies, de döda går omkring och söker efter föda. Vad skulle vara bättre än människokött? Och man ska passa sig för att bli biten, då blir man själv infekterad och blir säkert som amen i kyrkan förvandlad till en zombie inom bara några ögonblick. Inget nytt så långt alltså.

Men som TV-serie måste jag säga att det är oerhört välgjord, åtminstone den första säsongen som består av sex avsnitt. Det är utmärkta makeupeffekter och skådespelarna är inte så pjåkiga heller. Jag kan väl tycka att det är lite för lite zombies för att kalla det för en zombieserie även om det i vissa scener väller fram horder av dem. De är aggressiva och snabba och skulle det vara verklighet skulle man förmodligen inte överleva 2 minuter.

Men ett antal människor överlever mot alla odds och överlever dessutom flera överfall och andra problem, vilket gör det här mer till en serie om överlevnad än om de odöda som dyker upp i någon scen då och då. Jag skulle alltså snarare kategorisera det här som postapokalyps än som zombieserie även om det finns ingredienser från den mytologin också. Det är intreiger inom den överlevande gruppen precis så som det ska vara i en postapokalypsfilm, eller för den delen i de klassiska zombiefilmerna också förresten. Se bara på Romeros klassiker, Night of the Living Dead, Dawn of the Dead och Day of the Dead. Detta var filmer som satte standarden för senare filmer i zombiegenren.

Men det jag vill komma till är inte vad serien bör rubriceras som, den kan ha kvaliteter oavsett vad man väljer att kalla den för. Jag skulle dock velat att det var lite mer tempo i den och att det antingen hände lite mer eller var lite mer spännande. Det är helt klart en ok serie men kanske inte så överdådigt genialisk som jag har sett folk kalla den för. Min psikt är nog lite mer nyanserad. Jättebra effekter som sagt, med den kunde nog ha kännat på ett lite annorlunda manus, lite snabbare, lite mer av det goda!