Recension: The Hike – 2011Några tjejkompisar träffas och ger sig ut I skogen för att tälta och komma bort ifrån allt. Snart inser de sitt misstag när de hamnar i en mardröm av våld och död. Det låter väl som vilken film som helst i det så kallade hillbilly-skräck facket? Några galna inavlade personer som jagar oskyldiga genom skogen? Det var vad jag trodde i alla fall. Och inget ont i det, det är verkligen inte nyskapande längre men kan vara nog så underhållande att se på ibland. Fast det var inte riktigt såsom jag trodde och det är svårt att förklara varför utan att avslöja för mycket. Men låt oss säga så här… Först händer det inte så mycket och det är faktiskt ganska segt. När det sedan börjar hända något går det alldeles för fort. Det hinner inte bli någon spänning och det blir ingen jakt genom skogen heller, plötsligt är de bara fångna och så är det med det. Filmen får dock ett extra plus till slutet som visserligen inte kändes helt oväntat men ändå hade en touch av något otippat. På det hela taget en film underhåller men som jag nog inte kommer att se igen.

5/10

Recension: Ssssnake
Det här är en film som jag velat se väldigt länge! Av olika anledningar har det dock inte blivit av förrän nu. Det är ingen djurskräckfilm i vanlig bemärkelse, det vill säga enligt de riktlinjer som vi satt upp här. Det finns inget överlägset antal ormar som tar över världen, medan man förstås kan diskutera de andra punkterna. Filmens handling går nämligen ut på att en forskare försöker att mutera en människa med hjälp av ormgift och närmare bestämt det från en kungskobra. Den här delen av filmen är väl inte direkt skrämmande men stora delar av den ackompanjeras av ett bra sminkarbete. Nej, det som är mest intressant är de ormattacker som trots allt förekommer och som ser förvånansvärt bra ut. Dessutom får man uppfattningen av att det faktiskt är på riktigt! Ormarna är inte överdrivna utan ser faktiskt helt äkta ut! Kanske blir man lurad av textskylten som visas före filmen där man tackar skådespelarna för att de vågat ställa upp i scener som varit extremt farliga. Detta göra kanske att man tror att fler scener är äkta än vad de är? Man kanske missar hur man klippt ihop stunts med skådespeleri etc.? Jag säger inte att det är så, för jag kan faktiskt inte avgöra hur äkta det är många gånger, men jag betvivlar att någon av skådespelarna låtit sig bitas av an svart mamba bara för filmens skull… Hur som helst gillar jag filmen mycket och även om det inte visade sig vara en djurskräckis i konventionell mening var den välspelad och från en tidsperiod (1973) när dessa filmer inte behövde ha ett högt tempo hela tiden och klippning som en action film (jämför med Snakes on a Plane så får Ni se). Det här är en film man ska ha sett! 

7/10

Recension: Hanna - 2011Hanna
Regi: Joe Wright
2011
Action

Hanna är en sextonårig flicka som uppfostras av sin far ute i ödemarken. Han förbereder henne för det liv som väntar henne om hon någon gång vill bege sig mot civilisationen. Hanna är nämligen ingen vanlig flicka, ger hon sig till känna finns det hemliga organisationer som vill se henne död, som inte skyr några medel och som aldrig kommer att ge upp. Men Hanna har bestämt sig. Hon vill ta tjuren vid hornen och ge sig av. Det finns så mycket som inte har fått uppleva och som inte går att lära sig av böckerna hennes pappa lär henne ur. Hon har från tidiga barnsben fått lära sig att överleva och att döda när hon behöver det men är hon tillräckligt mogen för det stora klivet?

När jag läser om handlingen av den här filmen tycker jag mig bli lite lurad. Jag läser om en lönnmörderska och jag upplever inte att så är fallet när jag ser filmen. Det jag läser om ger mig vibbar av Luc Bessons Nikita och det är verkligen inte det jag ser. Nu menar jag inte att det behöver vara någon nackdel för filmen är faktiskt väldigt intressant, rent av spännande, men den var inte vad jag hade förväntat mig.

Skådespelarmässigt håller filmen hög klass! Jag gissar att det är de stora namnen Eric Bana och Cate Blanchett som ska bära upp filmen men jag tycker nog att Saoirse Ronan stjäl hela showen med titelrollen. Jag ser absolut ingen anledning att tvivla på hennes äkthet oavsett om det gäller den första kyssen eller när det gäller paniken när hon inser att hon inte riktigt har kontroll över situationen med moderna förnödenheter såsom vattenkokare, TV och telefon. I synnerhet inte när allt låter på en gång och hon inte riktigt vet hur hon ska handlas med det eller stänga av.

Det är lite märkligt för i en annan scen här hon verkligen inga problem med att använda en dator för att ta reda på delar av det mysterium som rör henne själv. Men det går att ignorera denna inkonsekvens, det är helheten som är det väsentliga. Historien berättas på ett sådant sätt att det blir väsligt intressant. Vi vet inte riktigt vad det är för något som är så speciellt med Hanna och vi vet inte varför hon måste elimineras till varje pris. Det vet inte Hanna heller men allt eftersom hon får reda på detaljerna kring sig själv får vi också det. Eller kanske till och med lite före henne men inte mycket.

Som actionfilm är det en enda lång jakt egentligen. Karaktärerna är sköna och det finns en hjärtlöshet i förföljandet som inte väjer för att offra oskyldiga längs vägen. Tyvärr lyckas inte filmen hela vägen igenom och när den är slut känns det inte som att man har åstadkommit så mycket. Det är fortfarande en underhållande film och att man hålls länge på sträckbänken är ett klart plus men det känns som om man har glömt att knyta ihop säcken på slutet. Man har skapat ett äventyr som fungerar för stunden, under den tid det varar, men som inte svarar på några djupare frågor när det är klart.