Recension: Hanna - 2011Hanna
Regi: Joe Wright
2011
Action

Hanna är en sextonårig flicka som uppfostras av sin far ute i ödemarken. Han förbereder henne för det liv som väntar henne om hon någon gång vill bege sig mot civilisationen. Hanna är nämligen ingen vanlig flicka, ger hon sig till känna finns det hemliga organisationer som vill se henne död, som inte skyr några medel och som aldrig kommer att ge upp. Men Hanna har bestämt sig. Hon vill ta tjuren vid hornen och ge sig av. Det finns så mycket som inte har fått uppleva och som inte går att lära sig av böckerna hennes pappa lär henne ur. Hon har från tidiga barnsben fått lära sig att överleva och att döda när hon behöver det men är hon tillräckligt mogen för det stora klivet?

När jag läser om handlingen av den här filmen tycker jag mig bli lite lurad. Jag läser om en lönnmörderska och jag upplever inte att så är fallet när jag ser filmen. Det jag läser om ger mig vibbar av Luc Bessons Nikita och det är verkligen inte det jag ser. Nu menar jag inte att det behöver vara någon nackdel för filmen är faktiskt väldigt intressant, rent av spännande, men den var inte vad jag hade förväntat mig.

Skådespelarmässigt håller filmen hög klass! Jag gissar att det är de stora namnen Eric Bana och Cate Blanchett som ska bära upp filmen men jag tycker nog att Saoirse Ronan stjäl hela showen med titelrollen. Jag ser absolut ingen anledning att tvivla på hennes äkthet oavsett om det gäller den första kyssen eller när det gäller paniken när hon inser att hon inte riktigt har kontroll över situationen med moderna förnödenheter såsom vattenkokare, TV och telefon. I synnerhet inte när allt låter på en gång och hon inte riktigt vet hur hon ska handlas med det eller stänga av.

Det är lite märkligt för i en annan scen här hon verkligen inga problem med att använda en dator för att ta reda på delar av det mysterium som rör henne själv. Men det går att ignorera denna inkonsekvens, det är helheten som är det väsentliga. Historien berättas på ett sådant sätt att det blir väsligt intressant. Vi vet inte riktigt vad det är för något som är så speciellt med Hanna och vi vet inte varför hon måste elimineras till varje pris. Det vet inte Hanna heller men allt eftersom hon får reda på detaljerna kring sig själv får vi också det. Eller kanske till och med lite före henne men inte mycket.

Som actionfilm är det en enda lång jakt egentligen. Karaktärerna är sköna och det finns en hjärtlöshet i förföljandet som inte väjer för att offra oskyldiga längs vägen. Tyvärr lyckas inte filmen hela vägen igenom och när den är slut känns det inte som att man har åstadkommit så mycket. Det är fortfarande en underhållande film och att man hålls länge på sträckbänken är ett klart plus men det känns som om man har glömt att knyta ihop säcken på slutet. Man har skapat ett äventyr som fungerar för stunden, under den tid det varar, men som inte svarar på några djupare frågor när det är klart.