Beauty and the Beast – S01E05 – Masques

Beauty and the Beast – S01E05 – Masques – Liksom fjärde episoden handlar det här avsnitt mycket om Vincent och man får val se det som en del i hans karaktärsutveckling. Men det är också ett sätt att belysa tragiken i kärlekshistorien med Catherine. Det är Halloween och Vincent känner att det faktiskt är den enda dagen på året då han kan vistas i staden utan att folk blir rädda för honom, folk är ändå utklädda till diverse monster och annat att ingen skulle lyfta på ögonbrynen för hans ”annorlunda” utseende. Uppe på ytan träffar Vincent en författarinna som skrivit böcker som Vincent känner igen sig starkt i och de knyter någon sorts vänskapsband, dock utan att författarinnan, som faktiskt verkar ha skrivit en hel del klokheter, anar vem han egentligen är. Men vem vet, kanske anar hon något utan att vi tittare får det klart och tydligt skrivet över näsan. Hur som helst var det ett riktigt underhållande avsnitt och, som sagt, en sorts karaktärsfördjupning av Vincent. Några av de avslutande scenerna är smärtsamt överspelade men man kan ha mycket stor förlåtelse över detta i den här typen av TV-produktioner.

Köp den på CDON
Hyr den på LovefilmBeauty and the Beast – S01E07 – Nor Iron Bars a Cage

Beauty and the Beast – S01E07 – Nor Iron Bars a Cage – Åter igen är det dags för ett avsnitt där det är Vincent som råkar illa ut. Det som föregår detta är att Catherine får ett erbjudande om ett bättre jobb, fast i en annan stad. Det är förstås ett dilemma för henne om hon ska tacka ja eller inte eftersom banden med Vincent är så starka. Vincent å andra sidan uppmuntrar henne verkligen till att ta jobbet, även om det är tämligen uppenbart att hans hjärta skriker av smärta! Detta är alltså ett av de avsnitt där vi verkligen får ta del av hans osjälviskhet, hur han tänker på andra i första rummet utan att ta det minsta hänsyn till sig själv. Detta märker man inte minst när han blir fångad och undersökt av forskare. Den ena är hård och den andra mycket mjukare. Rivalitet uppstår men Vincent vet genast vem av dem som han kan lita, åtminstone delvis, på. Helt klart ett av de bästa avsnitten så långt och jag har heller inget att klaga på när det gäller skådespeleri och liknande. Dessa problem verkar vara avklarade som barnsjukdomar i serien nu och det är förstås väldigt positivt. Man kan istället helhjärtat koncentrera sig på själva historierna.

Köp den på CDON
Hyr den på Lovefilm

Beauty and the Beast – S01E06 – The Beast Within

Beauty and the Beast – S01E06 – The Beast Within – Att känna igen Ron Perlman under allt smink han måste ha för att bli Vincent är sannerligen inte det lättaste, det är bara vissa miner eller rörelsemönster som avslöjar att det faktiskt är han som finns där under någonstans. Här handlar det om maffians inblandning i hamnarbetet, något som en barndomskamrat till Vincent ligger bakom. Som vanligt hamnar Catherine mitt i händelserna när det blir hon som ska ta sig an fallet. Vincent kommer till undsättning och han passar på att utdela sin kärleksförklaring till Catherine mer än en gång under episodens gång, ett hyggligt avsnitt, men inte ett av de allra bästa så långt. Ironiskt nog så störde jag mig inte så mycket på överspeleri och liknande som jag tidigare gjort och bara några få saker verkade tämligen orealistiska i sammanhanget.

Köp den på CDON
Hyr den på Lovefilm

Wallander: Tjuven - 2010 - En av de bästa sedan Mastermind!

Det här är helt klart en av de bästa Wallanderfilmerna sedan Mastermind! Den har ett fascinerande fall, ett någorlunda intelligent manus och faktiskt ganska intressanta karaktärer. I kort går det ut på att grannsamverkan försöker förhindra ytterliggare inbrott i ett bostadsområde, det ena ger det andra och snart har medborgarrättskämparna misshandlat den misstänkta inbrottstjuven. Han försvinner spårlöst men på hans mobil hittar polisen bilder av en kvinna som ser ut att vara inlindad i plast och mördad. Det är väl inte allt för svårt att lägga ihop två och två om vem eller vilka som är de skyldiga, men det är intressant att få alla pusselbitarna på plats. Dessutom gör vi, inte en djupdykning kanske, men i alla fall en stilstudie i några av karaktärerna. Relationen mellan Kurt Wallander (Krister Henriksson) och Katarina Ahlsell (Lena Endre) utvecklas ytterliggare, vilket måste ses som positivt och intressant i sammanhanget. Med andra ord så är själva historien utanför utredningen betydligt intressantare än vad jag vanligtvis uppfattar den vara! – 8/10

Köp den på CDON