Boxarnas Box för 2000-talets första decenium!

Den andra december släpps boxarnas box från Studio S Entertainment. Det handlar förstås om det fenomen som en gång i tiden inspirerade till bolaget namn och det som faktiskt startade videovåldsdebatten i Sverige. Det är förstås svårt att sia om vad som skulle ha hänt om inte Göran Elwin och de andra hade tagit till debatten. Min personliga åsikt är dock att så här många år efter kan vi nog tacka dem för att det blev en sådan genomslagskraftig boom av video och videovåld som det faktiskt har blivit med facit i hand. Talar man om för folk att något är farligt och hota med lagstiftning, eller till och med genomför lagstiftning kan man ge sig på att någon eller några kommer att gå andra vägen och göra allt som står i sin makt för att bryta mot systemet. Och det är väl precis vad som har hänt?

Boxen innehåller alltså det ökända debattprogrammet Studio S och några andra debattinlägg, till exempel ett avslöjande som gjordes många år senare där det kom fram att ungarna i originalprogrammet var mutade med McDonalds, eller vad det nu var. Åtminstone påstods det vara mutor av något slag.

Men boxen innehåller mer än så. Den innehåller också alla de filmer som togs upp i programmet och som användes för att exemplifiera videovåld. Många av filmerna har, kanske tack vara programmet, blivit något av klassiker och det finns en uppsjö av utgåvor av många av dem. Med dagens mått mätt är många av den inte längre något man höjer på ögonbrynen för men de har som sagt spelat en väldigt stor historisk betydelse i sammanhanget.

Mest känd av alla filmerna är onekligen Motorsågsmassakern, som har påstått var en äkta snuff film, vara hur blodig som helst och som för några år sedan blev nyinspelad. Och säga vad man vill om nyinspelningar, men plagiatism är väl en av de främsta formerna av hyllning trots en hel skräckfilmsvärlds protester? Jag gillade Motorsågsmassakern skarpt och har alltid gjort det. Man kan också säga att det är en av de få filmer som faktiskt har en bättre klingande titel på svenska än på engelska. Smaka på på ordet… Motorsågsmassakern… Jämför sedan med… The Texas Chain Saw Massacre… Det är inte ens ett val som jag ser det!

Vertygsmördaren har jag däremot aldrig fattat tycke för. Den borde i alla avseenden vara hemskare och mer skrämmande än motorsågsmassakern, då dess handling ligger betydligt närmare en realistisk verklighet men den blir lite för seg för min smak. Även denna har förärats med en nyinspeling av ingen mindre än Tobe Hooper, som ju låg bakom Motorsågsmassakern i original, men det är en nyinspelning enbart till namn (The Tool Box Murders) och de två filmerna har egentligen ingenting att göra med varandra.

Sen har vi The Boogeyman, som jag faktiskt jagade ganska hårt tills jag såg den på Fantastisk Film Festival i Lund för ett antal år sedan. Jag tyckte den var charmig och det är väl ungefär vad jag tycker än idag också faktiskt. Handlingen är ganska dum egentligen men den funkar och i och med att den kom ut i denna era är det onekligen en klassiker. Ulli Lommel, som gjorde filmen, har de senaste åren gjort en hel massa skräpfilmer om olika seriemördare , alla med det gemensamma att de faktiskt är urusla och säga vad man vill om The Boogeyman, men det är faktiskt det bästa jag har sett Ulli Lommel leverera!

Dödens Mannekänger eller Tourist Trap som den heter i original är nog den film som jag är minst bekant med av de filmer som ingår i boxen. Jag minns den som lite lätt lustig och det är väl ungefär det jag minns. Skyltdockor som dödar är ju lite lätt bisarrt och jag minns filmen som bra, men fler detaljer än så vill inte mitt minne uppbringa just nu!

Då är det annat med Eaten Alive, alltså Tobe Hoopers film om en motellägare med tillhörande krokodil från sjuttiotalet, inte kannibalrullen med samma namn. Det är ingen bra film egentligen, men klart charmig och vi får även se Robert Englund i en tidig roll, bara en sådan sak är ju värd att se filmen för.

Slutligen är det Terror då, en film som jag faktiskt såg för första gången bara för något år sedan i samband med att Studio S Entertainment gav ut den. Jag ordar inte så mycket om den här utan låter min recension tala för sig själv.

En intressant box eller hur?


Coyote Ugly - 2000 - en tjejfilm?

Coyote Ugly – Redan 2004 skrev Linda en recension av den här filmen för Fanatisk Film och det är en av de tidigaste daterade recensionerna faktiskt. Jag hade inte sett filmen själv och jag hade fortfarande inte sett den förrän alldeles nyss faktiskt. Man kan väl säga att det är en lite tjejig film så där och att den har ungefär samma upplägg som en ordinär romatisk komedi, alltså en film som jag borde ha gjort rätt i att undvika under hela denna tid. Efter att jag har sett den kan jag dock konstatera att det faktiskt var en riktigt underhållande film. Jag gillar inte den obligatoriska sentimentaliteten som alltid måste finnas efter ungefär två tredje delar av filmens speltid, men jag kan leva med det. Övrig tid är filmen rapp och har en dialog som innehåller genomtänkta och trovärdiga repliker. Det är ett högt tempo och även om filmen skulle råka vara lite tjejig så bryr jag mig inte om det. Jag har gillar tjejiga filmer förr, Pretty Woman, Dirty Dancing och To Wong Foo Thanks For Everything, Julie Newmar är alla underhållande filmer. Jag har ingen machoattityd att försvara och är gaska stolt över det också faktiskt! ;-D