A Serbian Film är INTE förbjuden!

De senaste dagarna har det varit livliga diskussioner kring A Serbian Film. Allt började med att en internethandlare plockade bort den ur sitt sortiment och så var hela cirkusen igång. Det skreks om censur och en del menade att det var samma hysteri som om videovåldet på 80-talet, Studio S ni vet? Men det handlade inte om censur egentligen. Vi har ingen myndighet som censurerar film i Sverige längre, det enda som sker är att filmer måste ges en åldersgräns om de ska gå upp på bio, det är den kvarleva vi har kvar och den kan jag inte ha något emot faktiskt.

Hur som helst kunde jag förstås inte låta bli att gå i diskussion med några av de här individerna, snabbt insåg jag att det skulle vara en diskussion för döva öron, de flesta hade redan bestämt sig för att det här var ett brott mot demokratin och att webbshopen som hade betett sig så här dubbelmoraliskt minsann skulle bojkottas. Det är naturligtvis upp till var och en att reagera som man själv anser rätt men snart följde fler och fler försäljare exemplet. De plockade helt enkelt bort produkten ur sina sortiment.

Genast börjar konspirationsteorierna, filmen har blivit FÖRBJUDEN!! Man lyckas till och med hitta uppgifter som styrker denna teori, dock glömmer man bort källkritiken och gör sina egna antaganden - "det är för jävligt helt enkelt". Jag ska villigt erkänna att jag själv för en kort stund nästan gick på att den faktiskt hade blivit bannlyst - alltså förbjuden inom rikets gränser, men så tog jag mitt förnuft till fånga. Vad skulle kunna orsaka detta? Det måste i så falla vara ett lagbrott och inte någon godtycklig klassificering av en myndighet. I så fall måste det innebära att filmen hindras distribution av en pågående juridisk process som satt den ansvarige utgivaren i blåsvädret.

Skam den som ger sig. Det är lika bra att gå på källa för att få veta något, jag kontaktade distributören som i så fall skulle befinna sig mitt i processen med lagen. Jag förväntade mig inget svar egentligen, åtminstone inte om det verkligen handlade om en juridisk process. Men faktiskt, ett par timmar senare damp följande ner i min inbox.

Hej Tommy,

Det stämmer att den är lite bojkottad av olika återförsäljare men ej förbjuden enligt lag.
Vi har för nuvarande inte tänkt att dra den tillbaka.

A Serbian Film är en högst kontroversiell film med mycket brutala inslag. Den har visats på flera filmfestivaler runt om i världen, bl.a. vid Stockholm Film Festival, där den hyllats och mottagit ett flertal priser. Intresset för filmen har således varit stort. Likt andra skandalfilmer som BAISE-MOI och IRREVERSIBLE, har den dock delat in kritiker och publik i två olika läger. Vi står bakom filmen, dess konstnärliga ambition och samhällskritiken som den speglar. Vi bedriver inte censur, inte heller tror vi på självcensur. Vi tror på film som instrument att förändra och delta i samhällsdebatten.

Upplyftande eller hur?