Star Trek – TNG – S01E01 – Encounter at FarpointJag har varit ett stort fan av originalserien – TOS under många år, men jag har faktiskt aldrig varit direkt inne på TNG – The Next Generation, 80talsvarianten av den gamla 60talsserien. Egentligen vet jag inte varför mer än att avsaknaden av Spock är framträdande. Karaktärerna har helt enkelt inte den dignitet som de hade i originalserien. Visserligen har man skapat en android – Data, som ersättare till Spock, en logisk varelse som försöker att bli mera mänsklig under seriens gång. Spock försökte väl i och för sig ofta förtrycka sin mänskliga sida och det var ett intressant dilemma.

Men nu ska jag inte döma hela serien efter att jag äntligen har tagit tag i det stora projektet att plöja serien. Jag har sett några avsnitt här och där sedan tidigare och förstås filmerna. Något har saknats. Det är märkligt för Patrick Stewart som spelar Kapten Picard är en ypperlig skådespelare och de andra är väl inte få skam heller egentligen. De är kanske inte virtuoser men klart stabila. I det här första avsnittet finns det en del pinsamt överspel förstås. Jag antar att det är lite av en barnsjukdom och att det kommer att arbetas bort när serien åldras lite.

I det här första avsnittet, som egentligen är två, stöter vi på en varelse som inte existerade i originalserien. Antagligen för att vi ska få något nytt att underhålla oss med och inte bara gammal skåpmat. Q, som han kallas har makt över tid och rum och om jag får vara så fräck att säga det så påminner han inte så lite om Trelane i originalseriens The Squire of Gothos. Denne Q utsätter mänskligheten för ett test. I centrum står också frågan om varför en bas har kunnat utvecklas med en sådan exakthet av en främmande ras för federationens räkning. Det är inte så mycket fokus på detta men tillräckligt för att lösas upp i slutändan. Äventyret slut, problemet löst.

Inte ett jättebra avsnitt och ingen lysande start på serien om jag får säga min mening, mer ett sätt att bekanta publiken med Enterprises nya besättning som består av nya ansikten (förstås) och delvis nya egenskaper jämfört med originalserien. Till exempel har man en som kan känna känslor numera. Inget man hade på sextiotalet!

Åh… så kommer en gammal bekant på besök – som Amiral!