Recension: Mr. & Mrs. Smith - 1941Mr. & Mrs. Smith
Regi: Alfred Hitchcock
1941
Komedi

Makarna Smith har varit gifta i tre år. Det är bara det att de på grund av en teknikalitet inte als är gifta med varandra. Åtminstone är deras äktenskap inte juridiskt bindande. När detta faktum uppenbarar sig för Herr och Fru Smith bryter hela helvetet löst. Han jagar henne och vill göra om giftermålet medan hon är av en helt annan mening.

På baksidan av omslaget gör man en poäng av att poängtera att Hitchcock visst kunde göra en komedi trots att det verkar fullständigt befängt. Och jag håller med, det är ingen dåligt film alls. Det är bara det att det heller inte finns något direkt minnesvärt med den. Det är som vilken annan dussinfilm som geist egentligen, det finns inte den speciella geist som åtminstone jag förknippar med Hitchcock. Det är en helt ok film men inte så mycket mer. Nu är väl jag i och för sig ingen direkt fan av screwballkomedi heller.
Vad finns det att säga mer? Jo, skådespelarna är det inget fel på och det finns tillfällen då dialogen är helt fantastisk. Det är väl lite av screwballkomedins kännetecken kanske, en rapp och fyndig dialog? Men det räcker inte för mig! Det är onekligen en rolig film att ha sett eftersom den verkligen inte fyller den stereotypiska Hitchcockklyschan men njae… Så där väldigt stort utbyte hade jag nog inte av den. Det var mest så att den fick gå som en stunds underhållning. Tittar man på omslaget till åtminstone denna utgåva har man ungefär hela handlingen. Mer har jag nog inte att säga…

5/10