Vem är du? - 2005 - Svensk svår Anden-i-glaset film!


Vem är du?
Regi: Jonas Skelterwijk
2005
Horror

Vännerna Kim, Kalle och Johan (Nils Olsson, Staffan Andersson och Ola Roxendahl) förbereder en spöklik kväll i en gammal spritfabrik. Men hjälp av lite tända ljus och gott om öl planerar de en mysig kväll med tjejerna Stina, Lisa och Åsa (Anna Rydberg, Estelle Lönnberg och Nour El-Refai). De ska leka ”anden i glaset” och vilken plats vore mer lämpad än just det rum där den gamla vaktmästaren brutalt mördade sin fru för bara några år sedan? Reglerna gås igenom, skriv din fråga på en lapp och viska den sen i glaset. Men ställ aldrig någonsin den förbjudna frågan, frågan som väcker det onda till liv – vem är du?

Till en början funderar man onekligen på vad det egentligen är man har valt att titta på. Det skriker amatörfilm lång väg och skådespelarinsatserna är verkligen bortom all kritik. Att man dessutom valt att göra filmen på skånska påverkar heller inte dessa insatser på något positivt sätt. Missförstå mig inte nu, som skåning själv ser jag detta tilltag i grund och botten som förträffligt, men det låter så överdrivet styltat. Nästan som om man har ansträngt sig för att tala så tydligt som möjligt. Bildspråket kan också till en början upplevas som väldigt fladdrigt och kameravinklarna som tröttsamma men om Ni läser vidare så ska jag förklara varför det inte är så illa som det först låter.

Man sugs in i filmen och skådespelarna till trots så vill man veta mer av historien. Finns det verkligen en okänd ondska absorberad i väggarna i den gamla fabriken eller håller killarna bara på att lura tjejerna för att komma innanför deras trosor? Vem, vad, hur och varför är frågor som susar genom skallen. Efterhand bättrar sig skådespeleriet också och man kommer på sig själv med att faktiskt inte störa sig alls på det. När karaktärerna verkligen börjar bli rädda funkar det riktigt bra! Det ser äkta ut och de udda kameravinklarna bidrar tillsammans med den mycket lämpliga filmmusiken till att höja stämningen.

Det är svårt att skriva vidare utan att avslöja viktiga händelser i filmen. Den bygger ju i mångt och mycket på just den nyfikenhet man har som tittare, åtminstone från mitt sätt att se det. Jag kan ju i alla fall säga så mycket att jag rekommenderar filmen varmt, framförallt till dem som gillar spökhistorier. Quijaboardsfilmer växer inte på träd och när det dessutom produceras en svensk sådan tycker jag man ska ta tillfället i akt!

Kort sagt: gillade du Long time dead och witchboard 1 & 2 tycker jag definitivt du ska se där här. Den är kuslig utan att för den sakens skull bada i blodsdrypande effekter. Det gedigna hantverket bakom kameran får göra jobbet helt enkelt!

5/10