Svensk kortfilm - BRUKET - 2012


Bruket
Regi: Martin Kjellberg, Nils Wåhlin
2012
Kortfilm/Horror

Alla som har läst min/mina recension/recensioner av Huset Vid Vägens Ände känner till min kärlek till filmen. Den har något som de flesta andra filmer inte har, nämligen spänningen och en genuin skrämselfaktor. Samma sak är det här! Det är lite mera av samma sak som man redan har utforskat i den nämnda långfilmen. Det mesta av filmen går åt till att iaktta en man och en kvinna som irrar runt i en mörk labyrint, jagade av något eller någon.

Jag begär inte mycket mer av en kortfilm. Det är egentligen det man kan göra, det blir som en del av en långfilm, en enskild scen kan man säga. Man skulle kunna bygga något runt det här det är helt klart men samtidigt klarar den också att stå på egna ben. Handlingen är enkel. Paret letar kabel att byta mot droger. När deras inbyte är magert får de tips om ett öde bruk där ingen hittills har rensat bort kablarna. Det finns helt enkelt en förmögenhet att göra. Desto bättre blir det när någon redan har packat en väcka år dem och bara lämnat den där. De uppskattar vikten till ca 40 kilo vilket kan ge dem rejält med droger. Girigheten tar dock överhanden och enligt den karta som de finner borde det finnas en ännu större förmögenhet i ett rum på det allra nedersta planet i källaren. Att ta sig dit är som att gå genom en labyrint och när de väl kommer fram lurar något eller någon på dem. Att ta sig upp igen visar sig vara ett mycket svårare företag trots att de klokt nog har markerat den rätta vägen under nedgången.

Jag ska inte avslöja mer men det är fantastiskt spännande! Jag tror det är den briljant utvalda musiken i kombination med de klaustrofobiska miljöerna som gör det. Det är mörkt, trångt, skitigt och instängt och skådespelarna är långt över förväntan! Jag gillar det här och jag vill se mer film av Kjellberg/Wåhlin! Jag spår dem här och nu en lysande framtid inom filmbranschen om jag inte redan gjort det!

8/10