Recension: Strip Nude for your Killer – 1975En klassisk giallo om man frågar kännare av genren! Som titeln antyder är det också en hel del naket, sleaze och liknande i stora delar av filmen. Som ett fan av stilen har jag väl inget emot det egentligen men det känns lite som om man har lagt in nakenscener lite för sakens egen skull snarare än för att det tillför filmen något. Vackra kvinnokroppar i alla ära men om man försöker bygga en hel film kring det utan några mer djuplodade kvaliteter är man ute på hal is. Detta gör att jag inte tycker det här är en speciellt lyckad film trots att den är visuellt tilltalande, och då tänker jag inte enbart på kvinnlig färgring. För det är ju onekligen ofta så att skådespelare och handling är av underordnad betydelse i den här typen av film. Det finns estetiska kvaliteter som smäller högre helt enkelt, blodiga mordsekvenser inte minst! Här blir det dock lite väl tunt och jag är faktiskt ganska besviken om jag ska vara ärlig! 

4/10

Hush – 2008 - Riktigt bra men lite för många lösa trådarOm man gillar filmer som the Hitcher från 1986 med bland annat Rutger Hauer eller Joy Ride, from hette Road Kill när den släpptes i Sverige från 2001, borde man fatta tycke för den här också! Skillnaden är att det här är en brittisk film och att den som sådan, nästan per automatik, blir mer realistisk än de två nämnda titlarna. Kameraarbetet är mycket bra och eftersom det är väldigt mycket flackande fram och tillbaka med den känns det som en del av huvudpersonens panik smittar av sig på åskådaren. Jag gillar greppet, det påverkar i alla fall mig och jag tycker det är intressant hela vägen även om man kanske inte kan säga att det blir direkt spännande i ordets allra striktaste betydelse. Det är som sagt katt och råtta lek och jag gillar sådana filmer! Det finns bara ett litet problem som jag anser att man kunde ha utfört bättre. Eftersom filmen handlar om en kille som ser en kvinna fastkedjad på ett lastbilsflak och att hela filmen sedan går ut på att samma lastbilschaufför har tagit hans flickvän tillfånga, kanske det vore på sin plats att utveckla själva motivationen till varför kidnappningarna äger rum, för det är otvivelaktigt flera inblandade och flera tillfångatagna kvinnor också. Man försöker så gott man kan att göra det så gruvligt som möjligt med hjälp av dialogen på flera ställen, men det är lite för många lösa trådar och det blir lite för mycket snack och lite för lite verkstad i detta avseende. Missförstå mig inte, jag tycker filmen är effektiv och bra i alla fall, men jag skulle ha önskat lite mer utveckling av förövarens karaktär. 

7/10

Recension: Splinter – 2008Den här filmen har ett upplägg som man har sett många gånger förr. Ett par ger sig ut för att campa men blir överfallna av en våldsman som tvingar dem att köra honom och hans tjej därifrån. Självklart är det inte han som är det farliga utan ett yttre hot som man tidigt förstår när man fokuserar på en skylt som visar att statliga experiment försiggår i området. Det dröjer sen inte länge förrän folket överfalls av ett monster som för tankarna till den svenska filmen Det Okända, som sedan växer och påminner mig om självaste The Thing. De barrikaderar sig och försöker att klara livhanken helt enkelt och mycket mer än så är det inte. Det finns inget direkt djup i någon av karaktärerna och det finns inga överraskningar längs vägen och allt går väl ungefär som man har räknat med. Underhållning för stunden, men inget mer. 

5/10

Recension: Kick-Ass – 2010Om man tittar på den här filmens trailer verkar det vara en nästan ofattbart löjlig och meningslös film. Men om man ser på kommentarer runt om på nätet får man ett helt annat intryck. Nästan allt jag sett den här filmen kommenteras med har varit, om inte fantastiskt så nära på i alla fall. Med sådana lovord blir man ju förstås intresserad och kanske får man också höga förväntningar, för höga till och med. För jag vill inte påstå att jag håller med i hypen kring denna film. Den har väl sina poänger, inget snack om den saken, men så där rysligt mycket mer än så tycker jag inte att den har att bjuda på. Den är dessutom en smula ojämn och fragmenterad. Fragmenterad på ett sätt som inte innebär att man hoppar hit och dit i handlingen eller att berättandet är komplicerat. Nej snarare handlar det om att det inte finns någon direkt följsamhet i berättandet. När vi antas ha tröttnat på den initiala historien om tonåringen som frågar sig varför det inte finns några superhjältar och sedan tar på sig rollen som sådan själv, blandar man in något långsökt hämndmotiv och försöker efterlikna en serietidning. Visserligen finns det vissa spår av detta redan från början, men inget som stör. Det blir lite torftigt och lite nödlösning av det hela tycker jag. Skådespelarprestationerna kan man dock inte klaga på och även om jag vet att det finns de som anser att Nicolas Cage inte ens skulle kunna spela sig själv så brukar jag gilla honom, och så även här. Men det blir tyvärr aldrig ett högre lyft för den här filmen än underhållning för stunden, men det är ju inte det sämsta! 

5/10

Suck - 2009 - Vampyrkomedi med Alice CooperEnda anledningen till att jag ville se den här filmen var egentligen att Alice Cooper medverkar. Jag hade alltså egentligen ingen aning om vilken typ av film det handlade om och så här, direkt efter att jag har sett den är jag inte heller säker på vad jag just såg. Ofta är det en positiv egenskap som innebär att man som åskådare har fått något att fundera över, men inte i det här fallet. Jag är förvirrad och vet inte riktigt vad man ville göra med filmen. Det finns sekvenser som är helt lysande och satir som känns väldigt genomtänkt, jag gillar när man visualiserar klassiska skivomslag som Abbey Road och Born in the USA inflätat i filmens naturliga handling, men på det hela taget är jag väldigt förvirrad. Om man ville göra en komedi, vilket känns som det mest troliga alternativet, har man misslyckats ganska kapitalt och om man ville att filmen skulle har en ironisk ton kan man inte säga att det är särskilt lyckat heller. Vampyrer hör ju ofta skräckgenren till, men någon skräckfilm är det absolut inte frågan om, det är heller inte särskilt erotiskt, vilket man också brukar förknippa vampyrer med. Ska du se en parodi/satir/komedi om ett rockband så se hellre This is Spinal Tap

4/10