Trekant - 2008 - Filmen handlar egentligen om sex!


Trekant
Regi: Carl Jonas Smensgård
2008
Komedi

Micke kommer hem och får höra lustfyllda ljud ifrån sovrummet. Där inne hittar han sin flickvän Veronica i sängen tillsammans med hennes bästa väninna Sam. Samma dag flyttar han ut och hela hans liv ställs på ända. När han kommer till sitt arbete, där han iklädd någon slags superhjältedräkt är frisör, syns det att allting inte står rätt till. Det ena ger det andra och till sist avslöjar Micke intima delar av sitt liv både för sin chef och för en äldre dam som råkar befinna sig som kund i frisersalongen. Micke är förvirrad och vet inte längre var han hör hemma, han hyr en lägenhet i andra hand och blir än mer förvirrad i sin tillvaro när han plötsligt bor granne med en tjej han gick i gymnasiet ihop med. De återupptar sin gamla bekantskap och hamnar snart i sänghalmen…

Att det här är en ungdomsfilm med problematiseringar som hör till ungdomsåren blir tydligt genast. Den är dock berättad på ett ganska annorlunda sätt och framstår ofta mest som tramsig och fånig istället för att behandla frågeställningarna på ett allvarligt sätt. Att huvudpersonen tvingas klä sig i superhjältedräkt på sitt arbete är väl visserligen också fånigt, men ändå försvarbart då det tydligen ska handla om en barnvänlig frisersalong. Visserligen ser jag inte ett enda barn där men i alla fall.

Annars består filmen egentligen av lösryckta scener från Mickes liv, såsom han har upplevt att saker och ting har hänt, hur de kanske egentligen borde ha hänt och vad som kunde ha hänt om han hade satsat på en annan tjej i stället. Mellan dessa scener får vi se på ganska roliga och faktiskt relativt metaforiska animationer där en maskbeklädd hjälte jagar efter sin stora kärlek. Han hoppar förresten runt på massa trekanter som ibland snurrar runt och ibland får honom att tappa fotfästet totalt. Dessa trekanter syns också svischa förbi mellan scenerna som om det vore vilket ihopklipp av sketcher som helst med bara en tunn röd linje som gemensam nämnare.

Skådespelarna fick jag ganska snabbt stora tvivel kring det måste erkännas, framförallt gäller det vissa delar av ensemblen, men jag konstaterade sedan att de gick utmärkt att ignorera dessa, eller åtminstone låtsas som om det fanns en uppenbar mening med deras undermåliga insatser. Det kanske det finns också, vad vet jag… Något som också är enormt enerverande är den lektion läraren i klassrummet tycks hålla om och om igen. Han pratar om sina konkava och konvexa pentagoner och jag vet inte vad. Detta är visserligen inget som är särskilt svårt att förstå då det uppenbarligen ska symbolisera någon form av tristess eller slentrian, kanske både från elevernas och från lärarens sida.

Hur som helst så kretsar historien inte bara kring livets mening, jakten efter den rätta partnern eller vilka val man tidigare gjort i livet. Nä, det stora som filmen handlar om är väl egentligen sex! Själva grundhistorien, som Micke berättar i salongen, är en återblick på hans tidigare liv där det enda sättet att få sin älskade Veronica är att ställa upp på en trekant med henne, det har den gemensamma kompisen Faye ordnat. Frågan är bara vilkens ärende hon egentligen går, är det hon som vill ha en trekant för att få ihop femton poäng. Svårt att förklara kanske, ser man omslagsbilden ser man en lista på olika saker man ska göra i livet och att de ger olika poäng. Det uttalas aldrig så där jättetydligt, men en sådan lista finns i alla fall någonstans i bakgrunden, åtminstone i Fayes tankar. Ju syndigare saker desto högre poäng helt enkelt.

Om filmen slutar lyckligt eller inte överlåter jag åt åskådaren att avgöra, jag tror nog att Micke få ordning på sitt liv till slut, men det är å andra sidan inte helt relevant heller. Filmens form är helt klart viktigare än dess budskap efter som det gång efter annan slarvas, eller tramsas bort. Fast det är klart, sitter man i den prekära situation Micke gör kanske man finner den mindre humoristisk.

Du kan köpa filmen på: 
CDON
Ginza
DiscshopTreasure of the Amazon - 1985 - Äventyr i Amazondjungeln


Treasure of the Amazon
Regi: René Cardona Jr
1985
Äventyr

Filmen pekar inte ut vilken plats den utspelar sig på men det är uppenbart att det rör sig om någonstans i Amazondjungeln. Där befinner sig ett par arkeologer, som under sina utgrävningar, hittar skellettfragment som bara måste vara mänskliga. Det enda märkliga är att det inte finns något kranium till kropparna. I samband med detta hittar de också några diamanter i en skinnpung och utesluter därmed rånmord. Samtidigt påbörjar den gamla nazisten (Donald Pleasence) sin expedition till rikedomens gruva, han är säker på vart han ska och vad han kommer att finna. Han är totalt hänsynslös och den som kommer i hans väg röjs snabbt ur vägen. Dessutom ger sig ytterliggare en grupp in i djungeln. Dessa leds av en erfaren man som kallas ”Gringo” (Stuart Whitman) och som en gång tidigare lyckats undkomma djungels alla faror i form av alligatorer, pirayor och huvudjägare…

Man skulle kunna tro att det här rör sig om en kannibalfilm i någon form, men jag vill nog påstå att så absolut inte är fallet. Snarare säger det en del om de förutfattade meningar man kan ha med titeln som grund. Det hindrar ju förstår inte att det förekommer en hel del gore i samband med att huvudjägarna visar sig.

Tyvärr kan man hitta en hel del logiska luckor i själva handlingen och även om dessa till viss del vägs upp av de gorefyllda scenerna, stör man sig faktiskt lite grand på detta slarv i manusarbetet. Visserligen är det en ganska standardiserad handling med, i princip, de klassiska karaktärerna (den onda och hänsynslösa skurken, kvinnan som räddas i vildmarken, den kanske inte alltid så genomärlige hjälten och naturligtvis den dubbelspelande medhjälparen som vill ha hela skatten för sig själv) men skådespelarinsatserna är tämligen bra och realismen är hög trots dessa luckor. Åtminstone de stora namnen Stuart Whitman och Donald Pleasence känns som födda till sina roller och bidrar starkt till filmens behållning!

En annan av filmens stora behållningar är miljöerna. Det känns verkligen som om vi befinner oss mitt inne i Amazondjungeln. De magnifika klippen innehållande alligatorer och andra djur känns verklighetstrogna även om man lätt kan räkna ut hur filmen har klipps ihop. Kanske är filmens bästa scen när karaktärerna passerar en jättelik anakonda som slingrar sig kring en trädgren. Själva bilden blir så perfekt på nåt vis och det är ju faktiskt ganska kul att sånt kan sätta större spår än huvudjägare som skär halsen av sina offer, hur blodigt det än må vara.

Jag skulle rekommendera filmen främst till äventyrsfans som gillar film i djungelmiljö, utan att för den skull avråda någon annan att se filmen. Det är helt klart en underhållande film enligt mitt sätt att se på det!