Udbrud aka Outburst – 2015 – Äckligt som fan!


Zombiefilmer är inte min favoritgenre. Nej, faktiskt inte. Det fanns en tid då jag slukade allt (nåja) men numera är jag ganska trött på dem. Anledningen till det är att det verkar gå mer än tretton to dussinet och att varje amatörfilmare ska ge sig på att göra sin egen variant av dem. Ändå kan jag inte hålla mig ifrån dem, jag kan inte låta bli att undra om just den jag nu kommer att se är så mycket bättre än allt det andra krafset?! Jag ska be att få tala om att den här faktiskt är det!

Det är inget mästerverk att jämföra med Romeros klassiska rullar för det men det känns ändå som att det är ett klart uppsving jämfört med många andra rullar. Språket är på danska men det är ganska lite dialog så har du problem att förstå vårt sydliga grannland är det inte så farligt. Dessutom är DVDn textad på engelska.

För mig ligger den någonstans i gränslandet mellan parodi och äckelfilm. Äckelfilm i den bemärkelsen att det faktiskt är en hel del var och andra trevligheter i den. Det som bryter ut är en zombieepidemi men det tar sig uttrycket av stora varbölder. Ett par riktigt äckliga scener återfinns längs vägen. Det finns också animerade episoder och det finns CGI. Mest av allt minns jag dock de fantastiska utslagen som används i filmen. De som i början spricker och orsakar massiva var-eruptioner! Äckligt som fan!
Skådespelarmässigt är det inget Oscarmaterial förstås. Det är heller inte nödvändigt i en sådan här produktion. Faktum är att jag hade blivit besviken om det hade varit allt för kvalitativt i det avseendet. Det hade bara inneburit att filmen hade blivit smått pretentiös, eller åtminstone kunnat uppfattas så och det tycker jag inte att den är som det är nu. Jag gillar den som det är nu och jag gillar att man har delas in den lite i delar som utspelar sig i olika tidsepoker. För mig innebär det att man vill visa att saker och ting för blir de samma över tid. Mänskligheten som ras utvecklas inte, vi har samma svagheter och drömmar nu som för 100- eller 200 år sedan. Vi vill bli älskade för den vi är och inget annat.

Jag överanalyserar säkert som vanligt men jag känner att det finns något mer där än vara den vanliga zombiefilmen. Dessutom borde man nog strikt kalla det här för en virus film snarare än zombie. Jaja, det är så pass snarlikt och det är definitivt en epidemi eller till och med pandemi faktiskt. Humor, hommage och allvar blandas och resultatet blir väldigt underhållande. Detta trots att filmen bara är hälften så lång som en ordinär långfilm.

7/10

Vill du köpa filmen kan du skicka ett mejl till broderbyld@yahoo.dk