Trick ’r Treat - 2007 - utspelar sig på halloween!

Från början hade jag fått för mig att det här var en episodfilm, eftersom man kunde läsa att det var fyra olika historier på baksidan. Och det är väl en sanning med modifikation kanske. Visserligen är det mycket riktigt olika historier som berättas, men de vävs samman på ett så skickligt sätt att man knappt märker det. Detta betyder förstås inte att själva historierna är särskilt bra eller skrämmande trots att de utspelar sig på halloween. Eller så är det just det som är felet, det blir lite ytligt, lite klämkäckt och lite lamt för att skrämma eller intressera någon som nått eller, som i mitt fall, passerat tonåren för länge sedan. Själva sammanknytandet av historierna är alltså intressantare än själva historierna i sig och det är inte bra! – 5/10

Köp den på CDON
Hyr den på Lovefilm

En Fyra För Tre

En Fyra För Tre – Det här är en serie som det inte är helt lätt att få tag på visade det sig. På olika auktionssajter kunde slutpriset för en enda säsong (åtminstone den första) hamna på flera hundra kronor över butikspris. Visserligen verkar allt vara slutsålt överallt och det gör ju förstås att priset skjuter i höjden om efterfrågan finns. Hur som helst så fick jag möjlighet att se alla säsongerna helt nyligen och eftersom jag inte sett dem när de gick på TV 96-97 var det med, både stor nyfikenhet och skepsis jag tog mig an uppgiften! I korthet handlar serien om tre ungdomar som bor tillsammans i en lägenhet, Kristin (Lina Perned), Jessica (Anna Jacobsson) och Tobias (Göran Gillinger). För att hyresvärden – Lennart (Björn Gustafson), som bor på våningen under, ska tillåta Tobbe att bo där måste Tobbe låtsas att han är homosexuell (så inga ”sexorgier” kan förekomma). Lennart är mycket strikt och gammaldags och förhållandet med frun Margareta (Birgitta Andersson) är väl lite knackigt. Hon tjatar på honom om sex och om pengar men han är som han är och han pikar väl henne tillbaka lika mycket han.

De första två säsongerna, med betoning på den allra första, är de bästa och roligaste. Det känns lite som om man försöker mjölka ur för mycket ur det hela sedan. Man börjar upprepa skämten om att de är sena med hyran lite väl mycket och man slarvar en hel del med manuset i de senare säsongerna. Man underskattar publiken helt enkelt och det är något som jag inte uppskattar. I sista säsongen byter till och med Kristin hårfärg och blir stereotypiskt blond, vilket är lite tråkigt. Det var lite av en friskt fläkt att ha henne korkad, fast med mörkt hår under de första tre säsongerna. Det känns också som om man försöker göra lite mycket och det är kanske det som gör att det inte blir lika roligt efter ett tag. Det är bara kul när någon kastar sig på soffan ett visst antal gånger innan det blir tjatigt.

Under alla förhållanden så byter man slutligen ut Lennart och Margareta, mot en ny hyresvärd – Bjarne (Göran Rangerstam), som är fanatiskt intresserad av dansband, under sista säsongen. Det kanske är ett desperat att förnya serien, vad vet jag, och det funkar väl till viss del, men samspelet mellan hyresvärden och hyrestagarna blir aldrig riktigt lika bra. Bjarne som karaktär är inte lika klockren som Lennart och Margareta var.

Det är gått om (medvetet) överspel genom hela serien, framförallt av Göran Gillinger, men även av många av de andra, Göran Rangerstam inte minst. Men Björn Gustafson håller måttet hela vägen och är en fantastisk skådespelare! Jag har sagt det förr men det tål att upprepas! Självklart förekommer det också en del gästskådespeleri i serien och om man bara ska nämna några namn kan man ju ta Mickel Dubois och Mi Ridell till exempel.

Tyvärr kan jag inte hänvisa till någon inköpsplats denna gång men om du hittar de första säsongerna tillräckligt billigt någonstans så tycker jag helt klart att du ska slå till!