Recension: Lockjaw: Rise of the Kulev Serpent - 2008Lockjaw: Rise of the Kulev Serpent 
Regi: Amir Valinia
2008
Horror

Den här typen av filmer har ofta inte någon direkt utpräglad handling. Några ungdomar råkar köra ihjäl en kvinna varvid hennes man hämnas genom att åkalla en jättelik orm med alligatorhuvud. Det är ungefär det och så finns det lite utfyllnad förstås!

Filmen börjar med en tillbakablick med barnskådespelare som verkligen är hiskeligt usla. Lyckligtvis blir det bra mycket bättre på den fronten när tiden flyttas till nutid. Även själva varelsen är gjord över förväntan tycker jag. Detta även om den förstås är datoranimerad. Det verkar på något sätt vara ofrånkomligt numera. Det är dock inte vidare spännande även om filmen tack och lov är befriad från medveten humor. Det finns visserligen några klichéer här och där men man driver inte med dem och det är en allvarsam ton över filmen.

Det finns en hel del slarvfel i filmen, som att blondinen fortfarande har trosor efter att hon just har haft sex eller att tårtfrossarna med tårta runt hela munnen i nästa scen är helt och hållet rentvättade. Detta drar förstås ner det totala intrycket av allvarsamhet och är synd för det fanns potential som man helt enkelt slarvade bort.

Upplösningen är lite i enklaste laget och det går lite väl snabbt framåt slutet. Det finns inga oväntade vändningar men en och en halv timmes underhållning bjuder filmen i alla fall på. Det kanske rent av är så att jag ser om den någon gång!

5/10

Recension - Kull the Conquerer - 1997Kull the Conquerer
Aka: The Conquerer – Son of Conan
Regi: John Nicolella
1997
Action/Äventyr/Fantasy

Kull blir oväntat kung efter att ha dräpt den förre konungen och börjar genast med att rasera de gamla uråldriga lagarna med sina nya men mänskliga dito. Naturligtvis skaffar detta honom fiender eftersom de nya lagarna inte är like fördelaktiga för de rika och förtryckande för det fattiga. Dessutom anser de rättmätiga arvingarna till kungen att de äger rätt till tronen. Planen att bringa en urgammal häxa tillbaka till livet för att besegra Kull sätts i verket men ingen har tänkt på att hon knappast är intresserad av att hålla sin del av avtalet. Varför ska hon ge upp den makt som nu tillfaller henne?

Jag vet inte om det är så på flera ställen i världen men i Sverige har man av någon anledning blandat in Conan i titeln på filmen. Jag antar att detta beror på att man försöker rida på nyhetsvärdet av den nya Conanfilmen eller kanske rent av den äldre med Arnold Schwarzenegger? Men historien har väldigt lite att göra med Conan, det är en barbarfilm men det är också allt. Naturligtvis finns det trolldom och magi men det är knappar explicit för Conan. En helt normal äventyrs/fantasyfilm snarare.

Huvudrollen som Kull spelas av Kevin Sorbo som åtminstone för mig är mest känd som Hercules i ungdomsserien om honom. Han är ingen virtuos när det gäller skådespeleri men att spela muskulös barbar klarar han utmärkt. Det är ungefär samma rolla som Hercules faktiskt. Tyvärr är också resten av filmen lite för mycket ungdomsriktad. Den blir lite okomplicerat och enkelt av det hela. Man har sett det mesta redan.

Hade man satsat lite mer på att göra historien intressant hade man säkerligen tjänat underhållningsvärde. Man kunde åtminstone tagit ut svängarna lite mer. Det är platts stelt och tråkigt som det är nu. Tia Carrere gör rollen som den uråldriga häxan och även hon gör ett adekvat jobb. Det finns inte mycket mer att säga mer än att jag tror att samtliga skådespelare hade kunnat agera bättre om de bara hade fått mer utrymme att göra det. Karaktärerna är lite för träiga för att det ska gå att göra något vettigt av det.

Men filmen är trots allt inte helt misslyckad och det finns poänger här och där. Så jag ger den ett noga avvägt betyg.

5/10