Supergirl – The Movie - 1984Supergirl
Aka Supergirl – The Movie
Regi: Jeannot Szwarc
1984
Sci-Fi/Action

Kara (Stålmannens kusin) kommer av misstag till jorden för att återfinna Omegaheadron som är kraftkällan till hennes hemstad. Kraftkällan har emellertid hamnat i händerna på Selena, en häxa som drömmer om världsherravälde. Med hjälp av den nya kraftkällan ökar Selenas magiska krafter hundrafalt och hon är fast besluten att inte ge upp sin nyfunna styrka. Stålflickan får slåss med både kraft och list mot de mörka krafter av ren energi som Selena frambringar.

En av de roligaste filmerna jag har sett på länge. Den är riktigt B men har helt klart en viss charm och är tämligen underhållande. Skådespelarna är egentligen inte så dåliga men hela produktionen skriker av lågbudget och det drar ned det totala intrycket något. Fast det är klart, den här typen av filmer gjordes på det här sättet vid den här tiden och skulle man jämföra med förlagan, dvs. Supermanfilmerna, hamnar man inte allt för långt bort. Flygscenerna är härligt filmade och även om man inte direkt ser några trådar, märker man tydligt att de trots allt finns där.

De jordiska miljöerna är riktigt bra och trovärdiga, men när man gestaltar Karas hemstad eller den fruktade fantomzonen fallerar det något. Åtminstone tycker inte jag att fantomzonen är framställd alls på det här sättet i serietidningarna, fast det kanske inte var visuellt möjligt att framställa den så heller.

Helen Slater som spelar Stålflickan är riktigt trovärdig, framförallt i hennes hemliga identitet som skolflickan Linda Lee och som Kara d v s Stålflickans verkliga identitet utan krafter i hemstaden. Även Faye Dunaway som den elaka häxan Selena gör ett bra jobb och sen kan man ju inte komma ifrån Peter O’Toole som alltid bjuder på en fin föreställning! En kul detalj är förresten en koppling till Superman som man får genom att ha med Marc McClure som spelade Jimmy Olsen även i de filmerna.

Personligen tycker jag att det kanske var lite för mycket hokus pokus i filmen då den ju handlar om en kvinnlig magiker som vill skapa ett världsherravälde med sig själv som självklar diktator och filmen är kanske en aning lång för efter de 138 minuter som filmen varar (Directors Cut) är man ganska slut.

Star Trek – The Wrath of Khan – Blu-rayFörst och främst vill jag konstatera att jag redan skrivit om den här filmen sedan tidigare och att den här texten alltså bara rör sig om ett komplement och mina erfarenheter av den blu-ray utgåva som återfinns i den stora boxen, den med alla filmerna! Upplevelsen är helt fantastisk och speciellt inne i Genesisgrottan är det en stor upplevelse att se på filmen. Detta är förstås inte allt men det är inte en lika tacksam film för blu-ray som dess föregångare – The Motion Picture, eftersom den inte är i närheten av att vara lika storslagen, men visst är det en vacker skapelse med all science fiction. Man har verkligen ansträngd sig för att få det att se så bra ut som möjligt!