Recension: Taken 2 - 2012


Om man har sett första filmen inser man att så fort Bryan Mills (Liam Neeson) åker till Istanbul med sin före detta fru och sin dotter kommer något att hända. Förresten behöver man inte ens ha sett första filmen för att räkna ut det, själv grundprincipen är inte särskilt originell. Det handlar om hämnd för alla dem Bryan dödade i första filmen för att rädda sin dotter, speciellt från en särskilt hatfylld pappa till den som låg bakom trafficking affärerna i första filmen.

Hur som helst så ger sig skurkarna på Bryan och hans familj och han får ta till alla knep han kan för att ta sig och sin familj ur situationen helskinnad. Det är inget innovativt, men det är faktiskt ganska underhållande. Några scener är väldigt intressanta och det är inte ens några actionscener faktiskt, snarare hur man tar reda på var Bryan och hans fru hålls fångna. Det är lite roligt faktiskt. I första filmen letade Bryan efter sin dotter, här blir det omvända roller så Bryan och hans fru sitter fångna och dottern fortfarande är på fri fot. Lite explosioner, en hel del skjutande och ganska mycket biljakter. Underhållande förstunder och/eller som hjärndöd action!

7/10

Recension: Dolph Lundgren i THE PACKAGE - 2013The Package
Regi: Jesse V. Johnson
2013
Action

Tommy Wick (Steve Austin) jobbar som indrivare åt Big Doug (Eric Keenleyside). Han är van vid att ta till hårda tag när han inte får några pengar med sig till chefen. Att mörbulta en torsk är vardagsmat för honom. En dag får han i uppdrag att leverera ett paket från Big Doug till ”tysken” (Dolph Lundgren). Att få reda på vad som finns i paketet ingår inte i avtalet men det går snart upp för Tommy att det är något väldigt åtråvärt när han blir attackerad av legosoldater. Alla vill åt det han ska leverera och själv vet han inte ens vad det är. Det blir en knytnävsstinn och ammunitionsfylld resa ända fram till ”tysken”.

Det här är en sådan där riktigt testosteronstinn actionfilm där det inte tycks finnas någon smärta hos de inblandade, åtminstone inte i stridens hetta och om man är filmens hjälte. Det är väl inte så där vansinnigt mycket skjutande egentligen kanske och hjälten klarar sig faktiskt relativt helskinnad det mesta av tiden, men smärta och blodvite verkar i alla fall vara ett okänt begrepp. Fast om man trots allt skulle bli skadad fixar man förstår det själv på machomanér.

För min personliga del gillar jag slagsmålsscener bättre om de har en innovativ koreografi. Den här filmen står istället för rejäl styrka, det är inget trippande på tå och småjabbande. Det är inte mycket karatesparkar heller för den delen. Det är rejäla smällar som antingen träffar mitt i prick eller missar helt och hållet! En och annan kniv används men det är verkligen inga krusiduller kring våldet. Det är inte snyggt eller vackert filmat och borde heller inte vara det, våld kanske ska förbli skitigt om man inte stiliserar det.

Dolph är stenhård och riktigt ond i sin roll som ”tysken”! Han har inte en jättestor roll egentligen men äger scenerna han medverkar i. Han verkar oövervinnerlig i de slagsmålsscener han medverkar i och jag vet inte om jag sett någon annan så sadistisk skurk som han på länge faktiskt. Han är helt enkelt precis rätt för rollen. Huvudrollen är onekligen Steve Austins roll Tommy Wick som också sköter sig utmärkt. Det är i alla fall så fall välspelat som man kan begära, inget mer och inget mindre. Man skulle kunna säga att det är en typiskt medelmåttigt, men underhållande, B-actionfilm. Ja, det är nog egentligen inte mer att säga faktiskt…


6/10