Recension: Svart Död - 2011Svart Död
Regi: Daniel Lehmussaari
2011
Horror

För trettio år sedan inträffade en gruvolycka där fem gruvarbetare miste livet. Gruvan rasade helt enkelt in och än idag har inte kropparna påträffats. När så en grupp geologer, eller rättare sagt geologstudenter upptäcker gruvans ingång, beslutar de sig för att utforska den. Det kan ju trots allt finnas mineraler där inne som ännu är okända för mänskligheten. Samtidigt håller gruvbolaget själva på att mörka hemligheten gruvan bär på, de fem gruvarbetarna var inte där av vilken anledning som helst – de skulle spränga gruvan och dölja dumpningen av giftigt avfall, ett avfall som förvandlar de döda till zombies om de blir utsatta för det!

Något som Daniel Lehmussaari har haft emot sig i varenda film han har gjort har varit urusla skådespelare och det är sannerligen inte bättre här. Det är förvisso omåttligt underhållande att se på när de försöker leverera sina repliker men det är väl inte riktigt det som är meningen. På något sätt bör väl en zombie vara spännande och helst skrämmande i någon mån också. Tyvärr finns det inget som gör denna film spännande på något enda ställe…

Att det är en lågbudgetfilm är tydligt redan från första sekunden men jag hade förväntat mig något mer. Jag har faktiskt trott att effekterna, både när det gäller gore och zombiesminkningarna skulle vara bättre! Som det är nu ser det mest ut som om dessa zombies är gjorda av papier-maché och det på en väldigt enkel nivå dessutom. Goreeffekterna är det bättre ställt med men eftersom jag inte är särskilt förtjust i tarmar på film är det inget jag intresserade mig särskilt mycket för heller.Tyvärr finns det ingen tillbakablick för det är något som Daniel Lehmussaari brukar vara riktigt vass på – dialoglösa tillbakablicka hundra år bakåt i tiden eller så. Men det finns trots allt en aspekt med filmen som gör den uthärdlig. Tråkigt nog handlar det om kalkonvärden och den fantastiskt blåsta blonda bruden som gestaltas av Evelina Nilsson! Det blir väl extra roligt på grund av skådespeleriet kanske men denna brud är korkad till och med om man tar till blonda bimbomått! Det är en synnerligen underhållande karaktär!

Manuset är dumt och oerhört långsökt men till och med det hade varit förlåtet om bara skådespelarna hade skött sig en tiodel så bra som i Ed Woods mest kända rulle Plan Nine From Outer Space! Men de håller sig åtminstone till svenska och inte engelska som säkerligen hade skadat filmen än mer. Svenskar som inte kan uttala de engelska repliker som åläggs dem är riktigt pinsamt!

Det går helt enkelt inte att vara snällare mot den här filmen är att hävda dess förträfflighet som norrländsk kalkonrulle.

3/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar