The Angry Red Planet – 1959 – sparsam futurism


Science Fiction filmer från 50-talet brukar vara en garanti for kommunistiska metaforer, utomjordingar kommer och försöker att invadera men är bara en omskrivning för de röda kommunisterna och en del av det kalla kriget. Jag tänkte inget annat än att det här skulle vara en i raden av sådana, speciellt med tanke på titeln. Och det kanske finns sådana undertoner, men inte så som de brukar se ut.
Här är det mer en fråga om att åka till det röda, om det sedan är kommunismen eller inte låter jag vara osagt. Men i så fall handlar det istället om invasion av de kommunistiska länderna, vilket i så fall är väldigt märkligt med tanke på slutet av filmen. Jag vill inte gå in i detalj på vad som händer men det är i alla fall klart att någon invasion av ”de röda” kan det inte bli tal om. Och skulle det vara propaganda är det snarare en film som förespråkar den ”röda sidan”.
Men jag tror inte att det är så där väldigt politiskt i detta fall. Jag tror att det är en science fiction film om en resa till den ogästvänliga planeten Mars. Där stöter man på något man inte riktigt förstår sig på och tvingas lämna planeten. Så enkelt tror jag att det är – faktiskt! Den är filmen med ett rött filter när det handlar om utomhusscener på Mars och det ser rätt coolt ut faktiskt. Det är väl inget speciellt om man ser till dagens effekter men 1959 var det säkert effektivt. Och säkerligen ett billigt sätt att gestalta planeten också!
Jag tycker filmen kommer till korta när det gäller andra science fiction filmer men postern är cool och lockande. Dessutom är det alltid intressant att se hur man tolkade framtiden på 50- och 60-talen! Här är det en ganska sparsam futurism, på gott och ont kanske?


5/10