Twin Peaks: Fire Walk With Me - 1992 - Filmen alltså, inte serien!


Twin Peaks: Fire Walk With Me
Regi: David Lynch
1992
Thriller

Vi får följa utredningen av mordet på Teresa Banks som de två FBI-agenterna Chet Desmond (Chris Issak) och Sam Stanley (Kiefer Sutherland) gör. Dessa försvinner emellertid spårlöst och handlingen flyttas till det lilla samhället Twin Peaks istället. Vi får där följa Laura Palmers liv och leverne från en annan synvinkel än den som gjorde oss bekanta med henne i TV-serien. Det är en skrämmande bild som inte väjer för att visa obehagliga sanningar och närgångna skildringar.

Till att börja med måste man nog konstatera att man bör ha sett TV-serien Twin Peaks, som ju gjordes ett par år tidigare, innan man ger sig i kast med denna. Det handlar förvisso om en prequel och utspelar sig således före TV-serien, men avslöjar vissa fakta som skulle förstöra upplevelsen av serien totalt. Med detta i bakhuvudet vill jag också påminna om att även delar ur den här recensionen kan förstöra upplevelsen av serien så läs inte vidare om du inte sett serien och/eller är rädd att få för mycket information. Så där, nu var varningen utdelad!

Jag tycker filmen är lite ojämn! Den har helt klart häpnadsväckande sekvenser som är hur briljanta som helst och som verkligen ger mersmak. Det är intressant att ta del av utredningen om mordet före Laura Palmer (Sheryl Lee) och jag tycker denna del av filmen är den allra starkaste. Det är Lynch i sitt esse och även om Chris Issak inte tillhör skådespelareliten funkar han utmärkt i sin roll. Det är absurditeter staplade på varandra, tillsammans med minst lika udda och skruvade karaktärer som vi vande oss vid i TV-serien. Även Kiefer Sutherland fungerar men ger inte några bestående intryck, en ganska blek biroll med andra ord.

När det sedan växlar över och börjar handla om samhället Twin Peaks och Laura Palmers förehavanden tappar man intresset något. Delvis beror detta såklart på att man redan känner till själva historien och karaktärerna även om vi fått den berättad för oss från ”andra hållet” så att säga. Men även på att det faktiskt inte är lika intressant berättat längre, det blir lite för ”vanligt” och inget som egentligen sticker ut från mängden, frånsett musiken då kanske.

Självklart finns det scener som trollbinder här också och precis som i serien så är det de konstigaste scenerna som är den största behållningen. Ibland får vi återse ”Black Lodge” med sina konstiga rum och röda draperier, där åtskilliga mysterier försiggår, och vi blir inte ett dugg klokare här än vad vi blev i serien. Visserligen vill jag påstå att man faktiskt levereras en del svar, men samtidigt genereras minst lika många nya frågor.

Och det är förstås inte enda gången det skapas nya frågor. I några scener där vi ånyo får stifta bekantskap med Dale Cooper (Kyle MacLachlan) dyker en ny karaktär upp, spelad av popikonen David Bowie, som i princip bara förvirrar och konfunderar. Jag har ärligt talat ingen som helt aning om vad scenen tillför filmen överhuvudtaget, men intressant är det onekligen och det är likadant vid fler tillfällen, inte minst i de drömliknande scenerna i förut nämnda ”Black Lodge”.

Något som är synd, och påverkar trovärdigheten negativt, är att Lara Flynn Boyle, som spelade rollen som Donna Hayward i serien, nu har blivit utbytt mot en annan skådespelerska – Moira Kelly. Inte för att det är något fel på henne eller så, men det vore såklart bättre om alla roller gestaltades av de skådespelare som vi är vana att se ifrån serien. I övrigt vore den kanske kul om några karaktärer till var med, men det är åtminstone ingen annan som blivit utbytt.

Men som jag började med att nämna så är det är en synnerligen ojämn film. I sina bästa stunder är det är det mästerligt och oefterhärmligt men det tenderar också att bli väldigt segt under långa perioder. Lägger man ihop dessa båda ytterligheter hamnar man trots allt en bra bit över medel och jag tycker filmen helt klart är et bra komplement till serien även om jag har lite svårt för att se den står på sina egna ben!