Recension: Heartless - 2009Heartless
Regi: Phillip Ridley
2009
Thriller/Horror

Jamie har ett stort hjärtformat födelsemärke runt ena ögat. Detta gör honom till ett monster i många andras ögon och han får stå ut med att bli häcklad lite var han går. Hans passion är fotografi, inte sånt där digitalt fusk utan riktiga grejor. På kvällar och nätter är han ute och tar bilder tills han en dag upptäcker något fruktansvärt. Han tror knappt sina ögon när han upptäcker de demoner som döljer sig under huvorna. Hans liv får en vändning och han ser spår av demonerna i varje graffiti och i varje dröm han har. Livet runt om honom börjar kantas av våld när han en dag blir upprings av en mystisk man som verkar veta allt om honom och vill träffa honom.

Brittiska filmer han en tendens att hålla sig lite mer realistiska och mindre publikfriande än sina amerikanska motsvarigheter. Här är det inget fel på realismen heller åtminstone inte om man undantar visualiseringen av de demoner som Jamie ser. De ser långt ifrån trovärdiga ut och jag kan inte riktigt klura ut om de är datorgenererade eller inte. Slutsatsen blir att de är det men de har inte riktigt den lyster som sådana effekter brukar få.

Historien med födelsemärket känns bara som ett sätt att intellektualisera det hela och är egentligen helt ovidkommande enligt min mening. Det viktiga är att Jamie framstår som en ensamvarg på något sätt och har någon form av fysiskt lyte som gör att han inte riktigt trivs med sig själv. Demoniseringen är lite krystad och det borde ha gått att hitta på något mer intressant för att locka publik. Däremot gillar jag de religiösa undertonerna och utpressningen mot Jamie – att han måste begå våldsamma och obeskrivliga grymheter för att få behålla sitt utseende (utan födelsemärket).

Som luttrad våldsfilmsåskådare hade jag önskat lite mer motbjudande visualiseringar av brotten som man mestadels får tänka sig men det är ingen nödvändighet. Det här är ingen extremfilm och den bör heller inte behandlas som en sådan! Hur som helst är det bra skådespelare som förhöjer filmens spänning och det är ju postivit! Men med tanke på citaten på omslaget hade jag nog förväntat mig något mer. Helt ok, men aningen tråkig.

6/10