The Pervert Guide to Ideology – 2012 – Helt Unik!


Helt ärligt kan jag säga att jag inte har en aning om hur jag ska betygsätta denna. Det är en film som är så pass unik att jag aldrig sett något liknande och därmed inte har någon egentlig referensram. Det betyder inte att den varken är bra eller dålig, bara att jag inte kan sätta den i relation till något annat. Min resa genomfilmen far, så att säga, fylld av förvirring.

I scen efter scen resonerar Slavoj Zizek med oss om ideologi. Han använder kända filmer som exempel och placerar sig själv i händelsernas centrum. Vad är det egentligen för dolda budskap bakom de filmer vi tror oss har förstått sedan länge? Får man tro filosofen själv så har åtminstone jag inte mycket vetskap om vad jag egentligen har sett i mina dar, och hur det ska tolkas.






Som betraktelse är det en fullkomligt fantastisk film. Illusionen av att scenerna vi får se utspelar sig med en filosof mitt i dem är otrolig. Själva filosofin däremot är svår att bedöma. Jag vet inte riktigt om jag är på samma våglängd som Slavoj Zizek eller om jag helt enkelt är trög för mycket av hans resonemang går in genom ena örat och ut genom det andra. Hur mycket vettigt han än har att säga blir det för mycket efter ett tag. Själva idén är strålande men den håller inte hela vägen om man sa ta tristessfaktorn med i beräkningen. Det är udda och annorlunda, men för märkligt kanske.

Och för att återanknyta till vad jag började med så vet jag faktiskt inte hur jag ska kunna betygsätta en sådan här film. Jag har inga som helst referenspunkter (mer än att jag har sett filmerna som scenerna är hämtade från). Det får helt enkelt bli att jag fegar ut och inser att hur jag än gör kommer jag inte att kunna sätta ett rättvist betyg. Jag får nöja mig med att konstatera att det är en fullkomligt fantastisk idé!



TÄVLA om HUNDRAÅRINGEN som klev ut genom ett fönster och försvann!


Disney har haft vänligheten att låta oss lotta ut tre stycken exemplar av filmen på Blu-ray. Att tävla är enkelt, det enda du behöver göra är att skicka ditt namn och adress till tommy (a) fanatiskfilm punkt se.


Vi kör på till 2014-05-15 klocka 24.00. Därefter drar vi tre stycken vinnare ur hatten. Lycka till!


In Memoriam – Bob Hoskins – 1942-2014


För min egen personliga del blev Bob Hoskins odödlig i och med filmen Vem Satte Dit Roger Rabbit 1988. Då hade Bob Hoskins redan hållit på att göra filmer sedan tidigt 70-tal. 1980 gjorde han ordentligt genombrott i The Long Good Friday och fem år senare medverkade han i Terry Gilliams Brazil. Runt samma tid gjorde han också roller i The Cotton Club och Mona Lisa som gjorde att han blev nominerad för en Oscar.

Som skådespelare var han klart mångfacetterad och med en bakgrund inom teatern var det inget tvivel om att hans roller gjordes med stor inlevelse, vare sig han spelade mot tecknade figurer som i Vem Satte Dit Roger Rabbit eller TV-filmer som Don Quixote eller Pinocchio. Han tog sig an att spela Nikita Khrushchev i Enemy at the Gates och den rasistiske polisen Jack Moony i Heart Condition men samma mått av trovärdighet. Det ena en mycket allvarsam krigsfilm och det andra en komedi om en rasist som får en svart mans hjärta för att överleva. I Danny the Dog spelar han en riktigt osympatisk figur. Rollerna kanske inte hade samma kommersiella genomslagskraft som under storhetstiden men Bob Hoskins var alltid en skådespelare man kunde räkna med. Han blev 71 år.