Evil Dead 2: Dead by Dawn – 1987 – Uppföljaren till vår tids mesta skräckfilm!Regi: Sam Raimi
Horror/Komedi

Självklart har jag sett den här klassiska uppföljaren till den ännu mer klassiska filmen förr. Men jag erkänner att det var allt för länge sedan för att kunna ge den en rättvis bedömning i en text som denna. Helt sonika tog jag tag i problemet, letade upp den och började att förkovra mig. Mitt minne sade mig att det inte var en speciellt bra film, att det egentligen var samma sak som ettan fast med en betydligt mer humoristisk prägel. Med facit i hand är det naturligtvis väl mycket sagt men så där väldigt mycket är det inte som skiljer de båda filmerna åt egentligen.

I båda handlar det om en ensligt belägen stuga där något ondskefullt huserar. Bruce Campbell spelar samma karaktär som i första filmen men omständigheterna till att han hamnar där han hamnar är lite annorlunda. Det ges också mer bakgrund till de dödas bok och hela grejen kring varför det som händer sker. Det är helt enkelt en lite fylligare berättelse i det avseendet.Men det är också en mycket mer humoristisk film. Gillar man det är det väl frid och fröjd men är man ute efter en film som kan förmedla skräckfyllda känsloyttringar är det inte lika bra. Det är lite för mycket tramsig splatter för min del även om historien som sagt är mer komplex. Det är också mer fokus på trolldomen och det är nästan ett stänk av fantasy i produktionen, i synnerhet när det börjar närma sig slutet. Det är mer av en våldsam splattersaga än en skräckfilm.

Så, de är lika. De är inte identiska och de har en helt annan inställning till humor. Jag tycker själv om den första filmen och tycker att det här är en ganska onödig upprepning. Å andra sidan skulle inte Army of Darkness existera om det inte vore för den här, det är den här filmen som knyter ihop dem och är därför nödvändig för trilogins helhet. Till syvende och sist handlar det förstås om subjektiv underhållningsfaktor och det är också detta jag grundar mitt betyg på.


5/10