Big Bad Wolves – 2013 – En stenhård film!


På Imdb står filmen kategoriserad som bland annat komedi. Men är det här en komedi så är den i varje fall inte rolig. Då är det frågan om den mest cyniska och nattsvarta humor man kan tänka sig. För mig är det snarare en thriller och ett starkt drama. Temat är pedofili, eller snarare jakten på en pedofil, en påstådd pedofil ska vi nog tillägga. Jakt är också lite missvisande för de personer som är inblandade behöver inte jaga honom. Det de är ute efter är att tvinga ur honom sanningen om var han har gömt sina offer.
Polisen har tidigt i filmen tag i mannen men missköter fallet så pass mycket att mannen släpps fri. Detta leder till att den ansvariga polisen suspenderas och i och med detta börjar sina egna undersökningar. Han är dock inte den enda som vill åt mannen. Snart flyttas handlingen till en mörk källare långt ut på landet. Här håller en tredje man den påstådda pedofilen fången för att få honom att berätta vad han vet.

Eller inte vet, för mannen bedyrar genom tortyren att han är oskyldig. Något som till slut gör att den suspenderade polismannen mjuknar. Han vill inte längre vara med om tortyren men kan inte backa ur utan att själv bli fången bredvid den torterade mannen. Det är ett dilemma förstås. Å ena sidan känner han ett osvikligt hat mot mannen som misstänks för de mest bestialiska pedofilmord man kan tänka sig. Å andra sidan slits han mot att följa lag och ordning.
Det är högintensivt och det blir aldrig tråkigt eller ointressant någon gång. Tittar man på film så mycket som jag brukar man ha en inre klocka som visar hur länge man har tittat. Det brukar stämma ganska bra. Är det är oerhört tråkig film blir man varse om att tiden inte gått fullt så fort som man trodde. Men här är det precis det motsatta. Tiden räcker inte till. Jag trodde att jag hade minst en halvtimme kvar när filmen visade sig vara slut. Så intensiv är filmen! Det finns ingen dödtid någonstans.
Språket är på hebreiska och regissörerna har tidigare gjort filmen Rabies som jag har skrivit om här på bloggen. Det påstods vara Israels första skräckfilm. Det här är ingen skräckfilm men maken till gastkramande känsla får man leta efter. Tortyrscenerna är bland det grymmaste jag har varit med om och utan att egentligen visa hur mördaren, pedofilen, torterat sina offer knyter sig magen på mig. Att visa något så motbjudande hade inte varit möjligt, det är knappt så man orkar med informationen som det är nu.

Det är en stenhård film. Brutal. Den är motbjudande och våldsam, men jag gillar den. Det är inte något alla bör se, det tror jag inte. Har du vad som krävs tycker jag att du ska se den men kom ihåg att jag varnade dig!

8/10Trailer: Godzilla extended trailer - 2014

Trailer: Blood Glacier - 2014