A Perfect Getaway - 2009 - oväntad upplösning


Den här filmen var lite intressant trots allt jag upplevde den som ganska seg rätt mycket av tiden. Detta är mycket tack vara skådespelarinsatserna, som förvisso inte är strålande men som funkar och gör att det skapas en spänning mellan de fyra huvudrollsinnehavarna. Emellanåt blir det lite överspel men det gör inget för filmen är underhållande i alla fall! Milla Jovovich är alltid trevlig att se på och det här är kanske en lite annorlunda roll för henne. Filmen innehåller också en twist som jag inte vill avslöja så mycket om, men jag kan väl säga att de gjorde filmen mer sevärd och mindre förutsägbar i alla fall! 

6/10

Battle Royale II - 2003 - En ovärdig uppföljareBattle Royale II
Aka: Requiem
Regi: Kinji Fukasaku/Kenta Fukasaku
2003
Action

Tre år efter den första filmen har Shuya Nanahara som överlevde blivit en ökänd terrorist besatt att bringa myndigheterna på fall. Regeringen svarar med att skapa ”Battle Royale 2”, en skolklass ska skickas in för att döda honom…

Jag hade väldigt stora förväntningar på den här filmen, kanske eftersom jag anser att den första  borde räknas till en av de absolut bästa filmerna hittills det här decenniet.
Vad möts man då av? Jo, till en början är allt frid och fröjd då filmen tycks följa ungefär samma tema som man lärde sig att älska i den första filmen. Jag pratar då om kidnappningen och genomgången av regler osv. Eleverna får välja om de vill delta eller inte, givetvis finns det någon som totalvägrar – adjöss med honom! Nytt för den här gången är att de är sammanlinkade två och två via sina halsband a la wedlock, kul twist tyckte jag.

Sen slutar likheterna – tyvärr! För det som följer är knappast nåt att hänga i julgranen. Istället för att spinna vidare på den ohyggligt sjuka idén att låta ungdomarna döda varandra som skapades i första filmen har man här valt att mer eller mindre göra en krigsfilm där alla ska samarbeta föra att hitta och döda terroristen. Ofta är det väldigt saving-private-Ryan inspirerat. Inget ont om den filmen och egentligen inte om denna heller men det blir bara fel. Springa runt och skjuta och sedan köra med lite moralitet och asiatisk vishet funkar inte för mig. Jag vill ha nånting mer.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att krigsscenerna är mycket välgjorda och att blodet skvätter mycket realistiskt så det är trots allt inte helt bortkastad tid och att säga att filmen är dålig är att överdriva.

Nä, filmen är bra, men den lever inte upp till det man hade förväntat sig. Kanske beror det på att Kinji Fukasaku inte hann färdigställa sin film eller kanske på att filmen är alltför politisk utan att nå ända fram. Se den för säkerhets skull!

The Day of the Apocalypse - 2010 - Religiös fanatismSom vanligt handlade det här om förutsättningslöst tittande för min del. Jag hade väl läst igenom handlingen men mycket mer än så var det inte. Mina förhoppningar om kvalitativ film slogs dock snabbt i spillror när jag under förtexterna upptäckte att det var (den ökände?) Uwe Boll som låg bakom filmen. Han har ju tidigare gjort sig känd för att ha legat bakom ett antal filmer baserade på olika TV-spel: Postal, House of the Dead och Bloodrayne för att nämna några. Han gjorde också Seed, eller Slaktaren som den hette i Sverige som jag tyckte var ganska bra! Jag gillade i och för sig Bloodrayne och Postal på sitt sätt också. Hur som helst så höjdes mina förhoppningar igen när jag i nästa ögonblick upptäckte att min gamle favoritskådis Lauren Holly skulle medverka. Jag gjorde bekantskap med henne i serien Picket Fences en gång i tiden och hon har sedan dess stannat bland mina favoriter. Hon står väl inte för agerande i världsklass här, men hon passar bra in i rollen och det gör sannerligen Luke Perry som ”främlingen” också! Det är inget briljant skådespeleri men han bär upp karaktären bra med sin blotta närvaro. Jag är faktiskt lite imponerad! Och själva filmen är faktiskt inte dålig alls, den är aara fruktansvärt ointressant och ospännande. Att blanda in apokalyptiska föresatser känns bara onödigt då själva historien om en främling som kommer och, mer eller mindre, våldgästar inte kräver det. Historien har berättats förr i filmer som till exempel Roman Polanskis Kniven i Vattnet och Dead Calm som också utspelar sig på sjön, eller för den delen i Pacific Heights med Michael Keaton eller Blind Side med Rutger Hauer och den här filmatiseringen bräcker inte någon av dem. 

4/10