Spiders – 2013 – Gigantiska spindlar lösa i New York!Regi: Tibor Takács
Action/Sci-Fi/Horror

Egentligen spelar det väl ingen roll varför spindlarna är så stora som de tenderar att vara i den här typen av djurskräckisar. Det är bara ett faktum att så är fallet. Man tenderar att göra dem större än vad som gagnar syftet, det vill säga att om man har någon ambition att skrämmas så försvinner den i och med den gigantiska storleken. I just det här fallet finns det dock en poäng med deras överdrivna storlek. Man är ute efter att för människan räkning utvinna något specifikt ämne ur drottningen och vill förstås ha så mycket av detta ämne som möjligt.Naturligtvis går det åt skogen! Det dröjer inte länge förrän misslyckandet är ett faktum och spindlarna, som ännu har en relativt moderat storlek, tar sig ner i tunnelbanesystemet under staden. Där tar tillväxten fart och på bara några få timmar har de växt till stora monster som utan vidare dödar allt i deras framfart. Och som i alla sådana här filmer så har även denna en hjälte som vet mer än vad experterna gör och som har idéer på hur man ska göra för att undvika en katastrof. Han vägrar åtminstone att bli evakuerad innan han har hittat sin dotter och klättrat orädd ned i gångarna under staden för att finna henne.Älskar man den här typen av filmen tror jag att chansen är stor för att man fattar tycke även för denna. Givetvis ska man skilja på faktiska filmkvaliteter och på underhållningsvärde. Skådespelarprestationerna är till exempel allt som oftast undermåliga och spindlarna uppenbart datoranimerade.
Men underhållningsvärde är å andra sidan skyhögt! Det är inte det att det handlar om pekoral egentligen utan snarare om att det är en historia som är så typisk och förutsägbar att man förstås har sett den många gånger förr. Nackdelen är att spindlarna inte ser speciellt äkta ut. Det är inte det att det är gjorda i en dator, de har helt enkelt inte de attributen man förväntar sig av en spindel, hur gigantisk den än skulle vara. För även om spindeln är stor (vänta tills ni får se drottningen) har den en helt annan typ av kroppskonstruktion än vad som är trovärdigt. Dessutom stör jag min lite på att de måste sätta ljud till spindlarna. När hörde du till exempel en spindel morra senast?

Hur som helst är det en underhållande creature feature som man får ta för vad den är, då för man allra mest utbyte av den!


8/10