You’re Next – 2011 – Mördare i djurmasker!


Jag gillar de inledande premisserna även om vi kanske har set konceptet allt för många gånger redan. En grupp människor i djurmasker bryter sig in under en familjemiddag och börjar döda familjen en efter en. Djurmaskerna kanske är ny touch men det är också allt. Inledningsvis är det ganska så spännande och man har lyckats väl med överraskningsmomenten. Det blir en slags belägringshistoria där de inne i huset måste barrikadera sig och försvara sig mot de utanför, inte olikt någon annan film. Faktum är att jag i skrivandets stund kommer att tänka på Death Wish 3 som en god referens.

Och det är tämligen underhållande att se hur folket inne i huset håller betydligt bättre stånd mot inkräktarna än vad dessa hade föreställt sig. Det är blodigt och våldsamt också för den delen. Men själva motivet blir klargjort allt för tidigt. Spänningen till det oförklarliga, och i alla avseenden ofattbara bestialiska dådet, går förlorad. Jag ska inte avslöja något men det är inte ett bra sätt att hålla spänningen vid liv i alla fall.

Nä sen filmen har gått ytterligare en liten bit blir den bara för mycket. Det blir tramsigt och till slut till och med splatterkomik av det hela. Jag tycker det är synd att man inte lyckades hålla den initiala gruvligheten och spänningen vid liv hela vägen igenom. Då kunde det ha blivit en riktigt bra film, nu blev den bara halvtaskig.


5/10