The Dinosaur Project - 2012 - Found footageThe Dinosaur Project
Regi: Sid Bennett
2012
Äventyr

En expedition till Afrika, sökande efter okända varelser – påstått utdöda dinosaurieliknande varelser försvinner utan ett spår. Eller förresten, det finns ju spår efter dem. Man hittar nämligen deras högupplösta filmmaterial som består av hundra timmar film. Här får vi ta del av deras material, helt utan vidare redigering…

Känner ni igen det? Det är ju inte så att det är några direkt ovanliga premisser direkt. Det kanske var det en gång men nu för tiden är konceptet i sig ganska uttjatat. Naturligtvis är det skitsnack, inget av det material vi får se har hänt i verkligheten. Det är bara ett sätt att sälja in filmen till en förväntansfull publik. Fast jag undrar förresten om det ens är ett försöka att göra det. Det finns betydligt bättre exempel på seriösa försök i så fall, Blair Witch Project, där man skapade en hel mytologi som PR trick, är väl det mest kända exemplet skulle jag tro.

Vad tror ni händer? Tror ni de hittar dinosaurier? Självklart gör de det! Annars vore det väl inte mycket till film. Hela upplägget är väl egentligen ganska naivt men jag gillar det! Jag bryr mig inte om ifall den underliggare sensmoralen handlar om en son som är på jakt efter sin pappas uppmärksamhet. Eller att den obligatoriske girigbuken står redo att offra allt och alla för lite uppmärksamhet eller berömmelse. Han kommer ändå att få det han förtjänar i slutändan. För är det något man vet när det gäller en sådan här film så är det att skurken, om man nu ska drista sig till att kalla honom för en sådan, inte kommer att klara sig. Det kan verka så, men icke!

Det man däremot inte kan säga med säkerhet är vilka av de andra som klarar sig. Jag gillar när upplösning bjuder på något annat än ett helt lyckligt slut där man redan efter tio minuter har räknat ut hur det ska gå. På något sätt tycker jag att man får det här! Självklart finns det mycket som är fullständigt självklart från första stund men ändå en viss mystik över slutet.
Några gånger funderar man över om de filmsekvenser vi får se verkligen är möjliga under premissen att allt är filmat av dem själva, men eftersom det används minikameror i filmen och det verkar finnas ett oändligt antal sådana att tillgå fungerar det! Allt från dessa minikameror skickas sedan trådlöst över till hårddiskar med stor lagringkapacitet. Jag vet inte hur mycket de rymmer men när man får se antalet hårddiskar så förstår man att det handlar om åtskilliga timmar högupplöst film. Och filmen påstår att man hittar hundra timmar så… Det känns helt realistiskt!

På något sätt är det en gammaldags äventyrsfilm. Man letar efter dinosaurier men kunde lika gärna ha letar efter Shangri-la, eller hamnat i samma miljö som i The Land that Time Forgot eller The People that Time Forgot. Avslutningspanoreringen påminner mig om The Lost World (1925)… Jag gillar det skarpt!

8/10