Captain America: Civil War – 2016 – Marvels universum
Marvels universum börjar krympa. Det är inte längre filmer som handlar om en enskild hjälte eller ens en grupp hjältar. Man måste se alla Marvels superhjältefilmer som en enda enhet. Vem som helst kan dyka upp i vilken film som helst verkar det som. Givetvis finns det både filmer och hjältar som är undantagna från den regeln men på det hela taget känner jag att det är sant. Det här borde vara en film om Captain America, men jag vill påstå att det vore bättre att rubricera den som en Avengers film. Det finns så mycket samarbete mellan filmfranchiserna att det nästan blir löjligt att döpa en film efter en enskild hjälte.
Jag antar att det finns en tanke bakom detta men jag känner att det blir lite för mycket och att saken snarare går ut på att samla så många hjältar i samma film som möjligt än att skapa en vettig historia. Jag säger inte att det är så mycket fel på denna historia egentligen, den fortsätter i princip där förra filmen och The Avengers: Age of Ultron slutade. Eller i alla fall något ditåt. Det är mycket snygga actionscener och det är ju alltid trevligt att titta på.

Men jag är inte helt förtjust över det moraliserande som filmen gör. I korta drag sker det någon form av schism mellan de olika hjältarna, som då står på olika sidor av en meningsskiljaktighet. Vad som är rätt och fel är i min värld inte helt självklart men hjältarna tvingas i alla fall underkasta sig ett fördrag eller kastas i fängelse. Därmed ställs olika åsikter mot varandra. I min värld är det som sagt inte självklart vad som är rätt och fel. Det kan till och med vara så att det inte finns nån skillnad. Båda lägers argumentation har definitivt sina poänger.
Överlag måste jag säga att jag är lite besviken. Tycker filmen är lite fadd tvärs igenom och det verkar mer som att man har gjort den på rutin än med ett ordentligen genomarbetat manus. Underhållande action – javisst, men inte så mycket mer denna gång.

6/10Tävling!
Vi har tre ex på blu ray att lotta ut. Du behöver svara på vilken figur som INTE medverkar i filmen.
1.       Captain America   X. Peter Parker    2. Thor

Som vanligt vill vi också ha din motivation till varför just DU ska vinna.

Skicka era svar till tommy@fanatiskfilm.se (och ingen annanstans). Inkludera er adress och gör det senast 2016-10-23 kl 23.59.

Bilder: ©Marvel