Age of Dinosaurs – 2013 – Jurassic Park var bara början!


Regi: Joseph J. Lawson
Action/Sci-Fi

Ingen ska komma och anklaga filmbolaget The Asylum för att inte ta ut svängarna! Även om deras filmer allt som oftast har en del kvar att önska är det så gott som alltid underhållande historier som inte liknar något annat. Jag gillar det och jag kan stå ut med att skådespelare och effekter brister emellanåt. Den här filmen är förstås inget undantag och som vanligt när det gäller filmer som The Asylum känner man också igen en förlaga. Att man allt som oftast har plagierat en film med betydligt högre budget än vad det nu blir frågan om. Dessa filmer har till och med fått ett eget samlingsnamn, så kallade mockbusters. Någon motsvarande term på svenska känner jag inte till.
Den här har faktiskt ganska bra skådespelare. I bräschen går Treat Williams som jag har tyckt mycket om ända sedan jag först upptäckte honom i musikalen Hair. Bredvid honom går Ronny Cox som också gör riktigt bra ifrån sig. Kort sagt så finns det inga problem med skådespeleriet någonstans egentligen. Det är klart att det inte kommer att bli frågan om Oscarsutmärkelser men det är till räckligt stabilt för att man inte ska behöva störa sig på det.

Faktum är att de dataanimerade effekterna är riktigt bra också! Hade de varit av den här kalibern när Jurassic Park kom hade nog ingen vågat gå ut från biosalongerna. Men det faktum att det rör sin om dinosaurier är inte den enda likheten som finns med Jurassic Park. Det är faktiskt ganska mycket man känner igen. Inte scen för scen eller ordagrant men helheten är ganska lika. Det är genetiskt framforskade dinosaurier och någon som underskattat riskerna. Följaktligen bryter dessa varelser sig fria och löper amok i staden.

Treat Williams och hans dotter försöker att stoppa framfarten och i likhet med Jurassic Park så är faktiskt företagets grundare inte totalt pengafixerad och inser att det finns andra världen i livet än mammon. Det känns också som att man har lånat sammansättningen av de olika dinosaurierna från den andra filmen. Det finns även här en lite mindre art som tycks vara väldigt intelligent. Men man kan väl säga att varelserna överlag är lite mera fantasifulla här. De har lite mer färg kan man säga. Detta betyder inte att de ser fåniga ut eller så. De är fortfarande realistiska men det känns som att man har hittat på lite mer och inte bara kopierat historien så att säga.

Jag gillade filmen. Det är förstås ingen film som alla uppskattar, (vilken film är egentligen det?) men är man intresserad av fantastiska djur- och monsterfilmer som faktiskt är realistiska till sitt upplägg har man säkert utbyte av den här. Snygg är den också!


7/10


Du kan löpa filmen här: