Den stora hembiträdesboxen - DVD-release 14 maj


UPPFÖLJAREN TILL FÖRRA ÅRETS STORA DVD-FENOMEN "DEN STORA PILSNERBOXEN".
NU KOMMER "DEN STORA HEMBITRÄDESBOXEN"!
NYINSPELADE INTRODUKTIONER AV SISSELA KYLE

1944 kom Hembiträdeslagen som reglerade hembiträdens arbetsvillkor. 70 år senare gör hon debut i en dvd-spelare i ditt hem.

Hon var bitsk, rättfram och domderande. Samtidigt hade hon ett hjärta av guld och en stor portion humor. Så skildrades hembiträdet ständigt på film under 1930- och 1940-talet. Hon var det svenska folkhemmets stöttepelare nummer ett! Den starka rollkaraktären klarade alltid biffen och kunde röra om rejält i grytan, och biopubliken älskade henne så mycket att hon fick en egen filmgenre. Populariteten hängde mycket ihop med den folkkära skådespelerskan Dagmar Ebbesen som får anses som drottningen inom genren.
Som en direkt efterföljare till fjolårets storsuccé ”Den stora pilsnerboxen” presenterar Studio S med ”Den stora hembiträdesboxen” fyra av de allra bästa hembiträdesfilmerna i en och samma box. Möt Dagmar Ebbesen i de två klassikerna ”Vi hemslavinnor” (1942) och ”Kristin kommenderar” (1945), se det danska energipaketet Marguerite Viby göra upp med hela det manliga släktet i ”Sussie” (1945) och se hur västkustens pansarkryssare Emy Hagman tar sig an tre hjälplösa rospiggar (bland annat John Elfström och Artur Rolén från Åsa Nisse-filmerna) i Bröderna Östermans huskors (1945) efter Oscar Wennerstens flitigt spelade lustspel med samma namn. 
Samtliga fyra filmer introduceras av skådespelerskan, regissören och Dagmar Ebbesen-kännaren Sissela Kyle. Vidare hittar vi unika kortfilmer, informationsfilmer och husmorsfilmer ur Ica förlagets och Kooperativa Förbundets arkiv där du lär dig om jämställdhet i köket, knep och knåp i hushållet (kan du till exempel med blotta ögat skilja ett rått ägg från ett hårdkokt?), hur du använder den nya hushållssaxen och så vidare.

Välkommen in i filmhistoriens aptitretande köksregioner!