House on Haunted Hill – 1959 – Originalet!


Regi: William Castle
Horror

Jag såg remaken av den här filmen för rätt många år sedan nu. Jag minns att jag tyckte att Geoffery Rush mer eller mindre såg ut som Vincent Price och tänkte att det inte kan vara någon tillfällighet. Jag blev snabbt medveten om att det fanns ett original och att Vincent Price spelade i den. Dock tog jag mig aldrig för att se själva filmen. Jag vet inte riktigt varför, med det blev helt enkelt aldrig så. Det finns väl inte tillräckligt många timmar på dygnet kanske. Det finns för många filmer och för lite tid, i synnerhet för mig som tydligen inte kan sortera och koncentrera mig på en genre eller en tidsperiod, jag måste hålla på allt parallellt med varandra.
Nu efter några år fick jag dock möjlighet att se filmen. Självklart står Vincent Price ut från rollistan men det som står ut allra mest är nog skrämseleffekterna. Det är inte det att det är så särskilt välgjort, åtminstone inte med dagens mått mätt, men det är ändå något med tajmingen. Det är faktiskt överraskande och nästan skrämmande när ett spöke plötsligt dyker upp ut tomma intet. Så på det planet får man säga att det är en mycket lyckad film.Skådespelarmässigt får man nog ta i beaktande vilken tid filmen gjordes i. Det är rätt så mycket överspelande och det kan visst ha sin charm men det kan också bli för mycket av det goda. Miljöerna är mycket bra och när jag får se att det är William Castle som har gjort filmen ser jag genast att jag känner igen konceptet från 13 Ghost som jag recenserade för några år sedan. Historierna i sig är väl kanske inte snarlika men de utspelar sig båda i ett gammalt slott och det räcker nästan för att man ska se likheterna. Det är väl inget konstigt kanske.

Totalt sett hade jag hoppats på mer men visst är det en viktig pusselbit i spökfilmernas historia och ett intressant historisk dokument. Jag är inte så överväldigad som jag hade hoppats på och det är väl egentligen dessa förväntningar som drar ned filmens betyg för mig.


6/10